Papademos pristao na susret s Gruevskim

Papademos pozvao Gruevskog da se sastanu na marginama narednog sastanka Evropskog vijeća (EPA)

Grčki premijer Lucas Papademos prihvatio je prijedlog predsjednika Vlade Makedonije Nikole Gruevskog da se sastanu na marginama narednog sastanka Evropskog vijeća, koji bi trebao biti održan početkom marta.

Odobravanje u Skoplju

Makedonska Vlada je u četvrtak pozdravila poziv Papadimosa da se sretne s Gruevskim.

“Pozdravljamo gestu premijera Papadimosa. Ali, uzdržavamo se od komentara sve dok ne prođe taj susret i dok ne vidimo kakav će biti ishod”, rečeno je iz kabineta predsjednika makedonske Vlade.

Papademos je u pismu, kojim nakon tri mjeseca odgovara na prijedlog Gruevskog, naglasio da njegova zemlja daje veliki značaj bilateralnim odnosima, za šta je dokaz saradnja u više oblasti, a prije svega ekonomiji, javili su skopski mediji.

“U tom smislu i u kontekstu saradnje sa Zapadnim Balkanom, Grčka je uvijek aktivno i konzistentno radila na unapređenju dobrih odnosa među svim svojim susjedima”, poručio je grčki premijer u pismu, prenosi Tanjug.

Uloga UN-a

On je naveo da “taj princip ostaje temelj za napredak i predstavlja neophodan element za postizanje našeg zajedničkog cilja u smislu euroatlantskih integracija svih zemalja ovog regiona”.

“Naša inicijativa ‘Agenda 2014.’ jasno ima takav cilj i tokom predstojećeg predsjedavanja Evropskom unijom Grčka će je aktivno provoditi”, dodao je Papademos.

Govoreći o sporu između Atine i Skoplja u vezi sa imenom Makedonija, Papademos je istakao da se to treba rješavati u okviru pregovora koji se vode uz posredovanje Ujedinjenih naroda.

Također je naveo da se od predstojeće posjete pregovarača UN-a Matthewa Nimetza regionu očekuje da doprinese tom procesu.

Izvor: Agencije