Održana svečana sjednica Skupštine Kosova

Skupština Kosova održala je u četvrtak u Prištini sjednicu povodom godišnjice nezavisnosti, koju su vlasti u Prištini proglasile 17. februara 2008. godine.

Čestitao i Feith

Međunarodni civilni predstavnik (ICR) Peter Feiht čestitao je građanima Kosova godišnjicu nezavisnosti, uz poruku da vlasti trebaju iskazati posvećenost i budućnosti za građane na sjeveru Kosova.

On je istakao da ICR ostaje posvećen podršci i savjetovanju institucija Kosova u godini pred nama, s eventualnim ciljem okončanja nadgledane nezavisnosti.

“Mi se, kao vaše međunarodne kolege i prijatelji, nadamo da ćemo vidjeti napredak Kosova u svim oblastima reforme i dobrog upravljanja”, rekao je Feiht.

Nakon intoniranja himne, prisutnima se obratio predsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi, koji je rekao da smatra da je proglašavanje nezavisnosti prije četiri godine bio historijski čin, koji je objedinio snove i stogodišnja stradanja generacija.

Kosovska predsjednica Atifete Jahjaga kazala je da nezavisnost Kosova nepovratan proces, koji nema alternativu, navodeći da se četvrta godišnjica obilježava priznanjem 87 zemalja sveta i jasnom vizijom i putem u procesu evropskih integracija.

‘Iimamo volju, imamo hrabrosti, imamo posvećenost i imamo podršku naših međunarodnih prijatelja’, rekla je Jahjaga.

“Mi smo faktor mira i stabilnosti u regionu i šire, razvijamo dobrosusjedske odnose i dajemo dobar primjer međusobnog poštovanja i saradnje. Procesi se ne vraćaju natrag i niko ne može stvarati utisak da proces nezavisnosti Republike Kosovo nije okončan”, rekla je ona.

“Mi radimo za bolju budućnost. Mi ćemo pretvoriti u realnost naše snove, jer imamo volju, imamo hrabrosti, imamo posvećenost i imamo podršku naših međunarodnih prijatelja”, dodala je Jahjaga.

Prema mišljenju premijera Hashima Thacija, Kosovo je uspješna priča, kako zbog stradanja onih koji su dali krv za ove dane, tako i zbog međunarodnih prijatelja koji su dali ogroman doprinos slobodi i nezavisnosti zemlje.

Čestitke Obame i Clinton

U protekle četiri godine Kosovo je priznalo ukupno 87 država, među kojima su zemlje regiona, osim Bosne i Hercegovine, i 22 zemlje članice Evropske unije (EU), podsjećaju agencije.


Atifete Jahjaga i Hillary Clinton [AFP/Gertty]

U junu 2008. godine Kosovo je dobilo svoju himnu, a stupio je na snagu i novi kosovski Ustav.

Predsjednik SAD-a Barak Obama čestitao je u četvrtak Atifeti Jahjagi godišnjicu nezavisnosti Kosova.

On je u telegramu poručio da će SAD ostati “snažan” partner i da Kosovo “uvijek može računati na konstantnu podršku Amerike”.

Američka državna tajnica Hillary Clinton u svojoj čestitci povodom Dana nezavisnosti Kosova poručila je da su SAD posvećene da podrže nezavisno, suvereno i multietničko Kosovo.

Ona je navela da će put vladavine prava, razvoja demokratskih institucija i ekonomskog napretka voditi Kosovo ka euroatlantskim integracijama i ka konačnoj stabilnosti i prosperitetu zemlje.

SAD su prijatelj i partner Kosova i mi smo uz vas, radeći na izgradnji sigurnijeg, mirnog i prosperitetnog Kosova, zaključila je Clinton.

Izvor: Agencije