Australija usvojila Rezoluciju o Srebrenici

U Srebrenici je ubijeno više od 8.000 ljudi (AFP)

Parlament Australije usvojio je Rezoluciju o Srebrenici, kojom se potvrđuje odluka Međunarodnog suda u Hagu da je u Srebrenici jula 1995. počinjen genocid nad bošnjačkim stanovništvom zaštićene enklave .

Usvajanjem ove rezolucije Australija se pridružila zemljama Evropske unije, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama, koje “ne dozvoljavaju da se zaboravi ovaj najveći masakr u Evropi nakon Drugog svjetskog rata“, rečeno je u saopćenju Vijeća bh. organizacija Australije.

Parlament Australije odlučio je da 11. juli „treba biti vrijeme sjećanja na žrtve“.

Graham Perrett, predstavnik Laburističke stranke iz države Queensland, kazao je da „kao što je slučaj za bilo koju pojedinačnu smrt, onima koji žale riječi neće umanjiti bol, ali i sam znam da šutnja ne čini ništa. Neka ovih nekoliko riječi australskog parlamenta pomognu u liječenju rana, pogotovo u bosanskoj zajednici“.

Sjećanje na žrtve

Michael Danby, laburistički predstavnik iz države Victoria, kazao je da „rezolucija možda neće učiniti toliko koliko film Angeline Jolie da istakne sjećanja na ove tragične događaje, ali naša rezolucija barem će pružiti utjehu drugima kada se sjećaju 11. jula“.

Predsjednica Vijeća bh. organizacija Australije Senada Softić-Telalović je kazala da je “Australija potvrdila svoj status jedne od najdemokratskijih i najslobodnijih država u svijetu, koja neće dozvoliti da se sjećanje na 11. juli 1995. godine izbriše iz naših sjećanja i ovom rezolucijom Australija želi da sačuva spomen na sve nedužno stradale osobe i da se nikad i nikome ovako nešto ne ponovi”.

Ona je istakla da je Vijeće bilo uključeno u dvogodišnje diplomatske aktivnosti i lobiranja, te zahvalila svima koji su pomogli da rezolucija bude usvojena.

Posebnu zahvalu Vijeće je uputilo ambasadoru BiH u Canberri Damiru Arnautu, koji je pomogao oko pripreme teksta rezolucije,  parlamentarcima Perrettu i Danbyju, te Edu Husicu, parlamentarnom zastupniku bh. porijekla

Izvor: Al Jazeera i agencije
 


Povezane

Britanski oficir Pyers Tucker rekao je na suđenju Radovanu Karadžiću da je Vojska RS-a u martu 1993. provodila kampanju etničkog čišćenja nesrpskog stanovništva u okolini Srebrenice.

Published On 17 Jan 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO