Na referendum izašlo 64,2 posto birača

U srijedu navečer su zatvorena birališta drugog dana referenduma na sjeveru Kosova.

Na referendum u tri opštine na sjeveru Kosova u utorak i srijedu do 16 sati izašlo je 64,2 posto birača, a u Leposaviću, gdje je održan samo u srijedu, 25 posto, saopćila je referendumska komisija.

Ukupno je do 16 sati na 82 glasačka mjesta izašlo 22.791 glasača, odnosno 64,2 posto.

U Kosovskoj Mitrovici od utorka do srijede u 16 sati na referendum je izašlo 7.405 glasača, odnosno 72,8 posto, u Zvečanu 5.072, ili 63 posto, a u Zubinom Potoku 3.938, ili 76 posto glasača.

U Leposaviću, gdje su birališta otvorena samo u srijedu, izašlo je 6.376 glasača, odnosno 53 posto, saopćila je referendumska komisija.

Pozivi na glasanje i pjesme

Kako bi se pospješila izlaznost građana na teritoriji opštine Leposavić, kroz naseljena mjesta kružio je automobil s razglasom, preko kojeg se, uz rodoljubive pjesme, pozivali građani da izađu na glasačka mjesta, javlja Tanjug.

Referendum je održan bez prisustva međunarodnih posmatrača, pošto se nijedna međunarodna organizacija nije odazvala pozivu, a OSCE i Misija Ujedinjenih naroda na Kosovu (UNMIK) su ocijenili da je referendum nevažeći i da neće imati nikakve pravne posljedice.

Uprkos što se službeni Beograd usprotivio održavanju referenduma na sjeveru Kosova, Vlada u Prištini pozvala je međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Srbiju kako bi prestala s ilegalnim postupcima koji  krše teritorijalni integritet Kosova.

“Referendum Srba na severu Kosova nije mogao da dođe u gorem trenutku. Na samo nekoliko nedelja pre nego što Evropska komisija (EK) ponovo bude razmatrala da li Srbiji da da status zemlje kandidata”, javlja reporter Al Jazeere iz Prištine Vladimir Bobetić.

Christian Palme, glasnogovornik Međunarodnog civilnog ureda, za Al Jazeeru kaže: “Kao što smo već nekoliko puta ponovili, referendum neće biti priznat od međunarodne zajednice i zbog toga neće imati nikakvog efekta. Buduće političko rješenje za Kosovo morat će biti pronađeno kroz dijalog i direktnu komunikaciju s predstavnicima države Kosovo.”

Oprečne reakcije u Beogradu

Predsjednik Srbije Boris Tadić u utorak je ocijenio da je održavanje referenduma “štetno za interese države Srbije”.

On je rekao da razumije potrebu Srba na sjeveru Kosova da iskažu svoju političku volju, ali i istakao da ne postoji mogućnost da lokalne samouprave učine više od države u rješavanju problema srpskog stanovništva tamo.

“Ovaj potez čelnika opština na severu Kosova može samo da smanji potencijal države i nije u korist interesa Srba u pokrajini. Na ovaj način odmaže se državi u odbrani legitimnih interesa na KiM-u”, upozorio je Tadić.

Reporter Al Jazeere iz Beograda Nebojša Grabež javlja da se u srbijanskoj prijestonici različito reagira na referendum.

“Jedan deo političke javnosti smatra da je štetan i da predstavlja političku provokaciju sa unapred poznatim ishodom. Profesor psihologije na Beogradskomn univerzitetu i predsednik Socijal-demokratske unije Žarko Korać kaže da je referndum poruka da se sa Srbima sa severa ne može razgovarati, što bi – po njemu – moglo da radikalizuje poziciju Prištine”, javlja Grabež.

Izvor: Al Jazeera i agencije