Jolie očekuje diskusiju o silovanjima u ratu

Rade Šerbedžija, Angelina Jolie i Zana Marjanović u Berlinu: Nagrada Film za mir (EPA)

Film “U zemlji krvi i meda”, scenaristički i redateljski prvijenac Angeline Jolie, u utorak navečer doživljava  gala premijeru pred sarajevskom publikom u Olimpijskoj dvorani Zetra.

Glumica je izrazila nadu da će film izazvati širu diskusiju o silovanjima u ratu, prenose agencije.

Slavni par stigao u Sarajevo

Holivudska diva Angelina Jolie sletjela je u utorak privatnim avionom na Međunarodni aerodrom Sarajevo da bi prisustvovala večerašnjoj premijeri njenog rediteljskog i scenarističkog prvjenca “U zemlji krvi i meda” u olimpijskoj dvorani  Juan Antonio Samaranch” .

Jolie je doputovala u pratnji jednako slavnog supruga Brada Pitta, koji će joj biti podrška tokom premijernog prikazivanja njenog filma pred sarajevskom i bh. publikom.

Jolie, koja je za svoj film u Berlinu dobila nagradu Film za mir, rekla je da želi da gledaocima bude neprijatno dok gledaju film o dvoje ljubavnika – Bošnjakinji i Srbinu – koji se ponovo sreću u ratu u Bosni i Hercegovini 1992-95, na suprotnim stranama.

Fokus na emocijama

“Vjerujem da ova snažna pitanja imaju pravo biti predstavljena u jakom i direktnom svjetlu”, rekla je Jolie novinarima.

“Želim da ljudima bude neprijatno dok ga gledaju i trebaju biti uznemireni, treba da požele neku intervenciju i treba da budu bijesni”.

Film je već izazvao priličan bijes u Republici Srpskoj, gdje ga je distributer Vladimir Ljevak odbio prikazati u kinima.

No, film je ipak prikazan u tom bh. entitetu, u stanu Prijedorčanke Ane Vidović, koja je film skinula sa interneta, dobila dozvolu Jolie da ga prikaže i organizirala projekciju u svom domu.

Sa druge strane, gala premijeri u Sarajevu bi, kako je najavljeno, trebala prisustvovati i Jolie u pratnji svoje porodice, te glumačka ekipa predvođena Zanom Marjanović, Vanesom Glođo, Goranom Kostićem i Radom Šerbedžijom, kao i Erminom Bravom, Borisom Lerom, Jasnom Ornela Bery, Erminom Sijamijom i Brankom Đurićem.

Film je u decembru prošle godine prikazan na posebnoj sedmodnevnoj projekciji u Multiplex Cinema Cityju u Sarajevu.

U središtu ovog ostvarenja je ljubavna priča između Ajle i Danijela koja počinje u BiH prije rata, ali se prekida ratnim godinama.

Njih dvoje se igrom sudbine sreću u logoru u kojem je Danijel srpski vojnik, a Ajla zatočenica.

Uprkos kontroverzama koje je ovo ostvarenje izazvalo u bh. javnosti i prije nego što je prikazano, redateljica se u ovom ostvarenju ne “svrstava” ni na jednu zaraćenu stranu, prvenstveno se fokusirajući na žene i strahote koje su u logorima i mimo njega preživjele, ali i težinu rata koju je osjetio svaki pojedinac bez obzira na kojoj se “strani” rata našao u BiH. 

U kinima od 16. februara

Jolie također snažan akcent stavlja na nezainteresiranost međunarodne zajednice, koja nije učinila ništa da zaustavi rat u BiH.
 
Američki gledatelji u New Yorku i Los Angelesu film su u kinodistribuciji mogli pogledati od  23. decembra prošle godine, dok će se u kinima širom BiH, Hrvatske i Srbije početi prikazivati od 16. februara.

“U zemlji krvi i meda” svoju evropsku premijeru imao je na filmskom festivalu u Berlinu, a poznata glumica prošetala je crvenim tepihom u pratnji svog partnera Brada Pitta i glumca Branka Ðurića – Ðure.

Izvor: Agencije