Buran aplauz za Jolie i ekipu u Sarajevu

Regionalna premijera filma “U zemlji krvi i meda” kojeg je režirala Angelina Jolie upriličena je u utorak u Sarajevu u prisustvu ove holivudske dive i njezina partnera Brada Pitta koji su tim povodom i doputovali u glavni grad Bosne i Hercegovine.

Niti jedan film mi nije više značio i niti jedna večer mi neće više značiti od ove.

Zbog velikog zanimanja publike projekcija je organizirana u olimpijskoj dvorani Zetra koju je popunilo oko pet hiljada gledalaca među kojima su bili i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić te brojni drugi državni i dužnosnici iz Federacije BiH.

Jolie i Pitt su prije projekcije prošetali crvenim tepihom na ulazu u dvoranu a pratili su ih svi važniji glumci koji su nastupili u filmu poput Zane Marjanović, Gorana Kostića i Radeta Šerbedžije.

“Niti jedan film mi nije više značio i niti jedna večer mi neće više značiti od ove”, izjavila je Jolie novinarima pred početak projekcije.

Prije projekcije filma Angelina i njen suprug Brad Pitt desetak minuta su proveli na otvorenom – na crvenom tepihu dijeleći autograme publici – na minus 10 Celzijusa. Ipak, vidjelo se da je bila toliko uzbiđena ovom premijerom i toplim dočekom Sarajlija da joj zima nije smetala.

Publika u dvorani dočekala je Jolie na nogama i s burnim pljeskom što ju je toliko ganulo da su joj se oči vidno ispunile suzama.

‘Nevjerovatna zemlja’

“Hvala vam što ste večeras ovdje”, pročitala je Jolie najprije kratki tekst na bosanskom jeziku kojega je imala pred sobom da bi potom na engleskom dodala kako je njen film nastao ne samo da bi se još jednom podsjetilo svijet na “mračno razdoblje u povijesti koje se ne smije zaboraviti” nego i kako bi podsjetila svijet na nevjerojatnu i krasnu zemlju kakva je Bosna i Hercegovina.

“Znam da će ovo potaknuti mnoga bolna sjećanja i da je ovo težak film”, kazala je Jolie dodajući kako je sretna zbog pune dvorane.

“Volim Bosnu i volim sve vas”, poručila je uzbuđeno holivudska zvijezda praćena burnim pljeskom publike.

Plemeniti pothvat

Ništa manju pažnju izazvao je i Brad Pitt no on se uoči projekcije nastojao držati po strani a odgovarajući na novinarska pitanja ipak je potvrdio kako je osobno ohrabrivao Jolie da se prihvati cijelog projekta duboko vjerujući u njene sposobnosti da u tome uspije, prenosi Hina.


Glumački par na premijeri u Sarajevu [AFP]

“Bilo je nešto plemenito u tom pothvatu. Bilo je nevjerojatno ali i teško a stekli smo i neke sjajne prijatelje”, kazao je Pitt.

Nakon sarajevske projekcije film “U zemlji krvi i meda” bit će prikazan u Zagrebu 17. februara a najavljeno je kako će Jolie i Pitt tim povodom doputovati u glavni grad Hrvatske.

Premijerno prikazivanje za Srbiju najavljeno je za 23. februar no Jolie je u utorak u Sarajevu potvrdila kako tamo ne namjerava putovati. Ona je novinarima kazala kako drži da to ne bi imalo smisla u negativnoj atmosferi koje su napadajući nju lično i njen film stvorili neki mediji u toj državi proglašavajući ga protusrpskim.

Jolie je izrazila nadu kako će se uprkos tome gledatelji u Srbiji i Republici Srpskoj ipak odlučiti i sami pogledati film te kako će shvatiti da je on prije svega umjetničko djelo.

Potvrdila je i kako će poduzeti sve što je potrebno da bi se onima koji žele prikazati film u RS u tome pomoglo.

Nakon projekcije pet hiljada gledalaca je dugotrajnim aplauzom pozdravila glumce filma, koji su se naklonili publici. Najveći aplauz dobila je, uz Angelinu, Zana Marjanović za maestralnu glumu, te doajen Rade Šerbedžija. Zana i Angelina su kraj filma dočekale u suzama. 

Po izlasku iz dvorane mogli smo primjetiti da su ljudi uglavnom šutke napuštali projekciju – film je ostavio dubok trag na posjetioce, tako da nikom nije bilo do priče. Mnogi od njih su proveli ratno vrijeme u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, pa ih je sve ovo podsjetilo na proživljene strahote.

Ipak, ono što se čulo jeste da je rijetko ko uspio ovako vjerno opisati dželata i žrtvu, zločine počinjene na našim prostorima, ne libeći se da vjerno prikaže ko je činio zvjerstva, ubijao iz zadovoljstva, ko je zanesen mržnjom silovao preko 50.000 bosanskih žena i djevojčica.

Izvor: Agencije