Potvrđena optužnica u slučaju Fimi media

Ivo Sanadera se navodno okoristio s oko dva miliona eura u ovoj aferi (Pixsell)

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u potpunosti je u petak potvrdilo USKOK-ovu optužnicu u slučaju Fimi media, u kojem se za izvlačenje oko 10 miliona eura iz državnih institucija i ministarstava, među devet optuženih pravnih i fizičkih osoba, prvi put tereti politička stranka – Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) te njen bivši predsjednik i istovremeno hrvatski premijer Ivo Sanader.

Za sada se ne zna kada će biti pripremno ročište, na kojem se mora odlučiti o datumu početka suđenja, a nije poznato ni koji sudija će preuzeti predmet i voditi suđenje za jednu od najvećih korupcijskih afera.

Ovo je treća optužnica protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera.

Optužno vijeće sutkinje Gordane Mihele Grahovac je odluku o potvrđivanju optužnice, koja je time postala pravomoćna, donijelo iza zatvorenih vrata, a prije odluke održano je ročište, na kojem su se pojavili branitelji optuženih.

Optužnica u slučaju Fimi media, s više od 500 stranica, jedna je od najopsežnijih u povijesti hrvatskog pravosuđa.

Riječ je o trećoj optužnici protiv bivšeg premijera.

Sanader i HDZ

Prethodne dvije, za ratno profiterstvo u slučaju Hypo banke i nezakonito uzimanje provizije u slučaju Ina-MOL, spojene su u jedan optužni akt te se za te slučajeve Sanaderu već sudi.


Optužnica ima više od 500 stranica [Pixsell]

Uz Sanadera, koji se navodno okoristio s oko dva miliona eura, i HDZ, u čije se “crne fondove”, prema optužnici, od 2003. do 2009. godine nezakonito slilo oviše od četiri miliona eura, optuženi su i bivši HDZ-ovi stranački dužnosnici, rizničar Mladen Barišić, glasnogovornik vlade i šef izbornih stožera HDZ-a Ratko Maček, blagajnica Branka Pavošević, vlasnica Fimi medie Nevenka Jurak, dvoje njenih saradnika, Anita Lončar Papeš i Bojan Dimić, te njihove tvrtke Fimi media, Ani-Lon i Onida.

USKOK tvrdi da je ukupno oko 10 miliona eura iz državnih institucija i poduzeća izvučen preko privatne tvrtke Fimi media, po kojoj je slučaj i nazvan.

Dijelom tog novca donedavno vladajuća stranka HDZ navodno je finansirala i svoje izborne kampanje.

Izvor: Agencije