Josipović: Izjave Dačića dobar znak

Josipović o susretu s Nikolićem kaže kako bi 'razina konsenzusa' koju bi dvojica predsjednika mogla dosegnuti bila upitna (AFP)

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je da sastanak s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićemj oš ne bi bio svrhovit, objavila je u četvrtak beogradska RTV B92.

Najavljujući ekskluzivni intervju s hrvatskim predsjednikom za petak, B92 je emitirala dio tog razgovora, u kojem, među ostalim, Josipović o susretu s Nikolićem kaže kako bi “razina konsenzusa” koju bi dvojica predsjednika mogla dosegnuti bila upitna.

“Naši susreti, bez obzira o kome je riječ, u ovom slučaju predsjednik Nikolić, koji je legitimno izabran i kojeg mi poštujemo i cijenimo u Hrvatskoj kao izabranog predsjednika u Srbiji, pokazao je neka stajališta zbog kojih je teško očekivati da bi se ta simbolička funkcija ostvarila i u Hrvatskoj, a i u Srbiji”, rekao je hrvatski predsjednik.

Od suštinskog značenja

“Pitanje je bi li naš susret rezultirao tom razinom političkog konsenzusa koji je potreban da naš susret ispuni funkciju”, ocijenio je Josipović za B92.

Hrvatski predsjednik je kazao da su posljednje izjave premijera Srbije Ivice Dačića “dobar znak za unaprjeđenje odnosa dviju zemalja”.

“Mislim da je svima jasno da su i za Hrvatsku i za Srbiju dobri odnosi od suštinskog značenja”, istaknuo je Josipović.

“Oslobađajuća presuda Haakog tribunala hrvatskim generalima [Anti] Gotovini i [Mladenu] Markaču ne umanjuje potrebu Hrvatske da procesuira ratne zločince”, rekao je hrvatski predsjednik za B92.

Izvor: Agencije