Dačić: Državni vrh jedinstven oko Kosova

Dačić medijima potvrdio da postoji politička saglasnost na najvišoj razini (AFP)

Državni vrh Srbije potvrdio je punu saglasnost i jedinstvo u vođenju politike prema Kosovu, izjavio je u četvrtak srbijanski premijer Ivica Dačić, dok Srpska pravoslavna crkva (SPC) demantira da se usprotivila državnoj politici.

Dačić je medijima potvrdio da postoji politička saglasnost na najvišem nivou nakon što je u srijedu navečer po povratku iz Brisela izvijestio najviše državne dužnosnike o novoj rundi pregovora s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem, pod pokroviteljstvom visoke predstavnice Evropske unije (EU) za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, javila je Hina.

Stav Irineja

Sastanku u sjedištu srbijanske Vlade prisustvovat će predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, predsjednik Parlamenta Nebojša Stefanović i šef Vladinog ureda za Kosovo Aleksandar Vulin.

Državni vrh Srbije tokom dana će o dijalogu s Prištinom upoznati i predsjednike opština sa sjevera Kosova.

Eksplozija u Kosovskoj Mitrovici

Nepoznate osobe bacile su oko 10:30 sati eksplozivnu napravu u ulici Kralja Petra I u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice. Povrijeđenih nije bilo, ali je pričinjena materijalna šteta na obližnjoj zgradi. 

Regionalni glasnogovornik Kosovske policije (KP) Besim Hoti izjavio je Tanjugu da se eksplozija dogodila u blizini autobuskog stajališta u ulici Kralja Petra I, a motivi i počinioci ovog kriminalnog akta su nepoznati. 

U trenutku eksplozije na uređenju fasade na zgradi ispred koje je došlo do detonacije radili su radnici koji su bili na skelama. 

Projekat obnove zgrade fasade ispred koje je došlo do eksplozije finansirala je Administrativna kancelarija kosovke Vlade u Kosovskoj Mitrovici, na inicijativu građana.
 

Patrijarh srpski Irinej tvrdi da pismo u kome se napada državni vrh Srbije zbog politike prema Kosovu nije poteklo od Sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC). Patrijarh Irinej kaže da ne zna ko je poslao pismo u kome Crkva kritizira državni vrh. 

“To pismo nije od nas. Ne znam ni ko bi mogao biti autor, niti ko je to navodno kao stav Crkve u ime Crkve prosledio medijima. Crkva će se ograditi od napisanog i objavljenog pisma”, rekao je patrijarh Irinej za beogradski Blic. 

On je dodao da su Crkva, a i on kao patrijarh, ranije iskazali stav o dešavanjima na Kosovu. Odgovarajući na pitanje da li je protiv provođenja dogovorenih sporazuma u Briselu, patrijarh Irinej je naveo da je svoj stav rekao ranije i da ne bi da ga ponavlja. 

Beogradski mediji su javili da se SPC oštro suprotstavila politici državnog vrha prema Kosovu i zahtjeva da se odustane od primjene zajedničkog upravljanja prelazima, zatraživši da “država prestane sudjelovati u samoubistvu zemlje”.

Sa druge strane, list Nedeljnik navodi da je riječ o najoštrijem pismu u historiji SPC-a, koji se smatra “tajnim dokumentom” i da je dokument upućen predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću, potpredsjedniku Vlade Aleksandru Vučiću, ali i liderima opozicije, među kojima i lideru Demokratske stranke Draganu Ðilasu.

Navodi se i to kako Crkva od Vlade i Skupštine očekuje da umjesto prihvatanja “integrisanog upravljanja granicom” preispita sve dogovore prethodne Vlade o “prelazima” koji nisu potvrđeni u Parlamentu.

Nikolić se, nakon što je u junu izabran za predsjednika Srbije, do sada tri puta sastajao s patrijarhom srpskim Irinejom i tražio podršku za državnu politiku prema Kosovu, a posljednji njihov susret desio se u novembru.

Probna primjena

Nikolić je, osim od SPC-a, podršku tražio i od Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), ali je direktno i službeno nije dobio ni u jednoj od ove dvije institucije.

Ashton je saopćila kako je s Dačićem i Thacijem u Briselu dogovoreno da će probna primjena sporazuma o integriranom upravljanju graničnim prelazima početi na dva prelaza 10. decembra, a da će još dva biti otvorena do kraja godine.

Premijeri su se dogovorili i da svaki od njih imenuje oficira za vezu kojima će ambasade EU-a u Beogradu i Prištini osigurati radne prostorije.

Dačić je tom prilikom izjavio da “prijelazi neće biti nove granice”, te da nije riječ ni o kakvim diplomatskim predstavništvima, dok je Thaci na odvojenoj konferenciji za novinare najavio da će za oficira za vezu u Beogradu uskoro imenovati “jednog od najboljih ambasadora s Kosova”.

Ipak, Thaci je potvrdio da na prelazima neće biti državnih znakova niti jedne zemlje.

Srbijanska i kosovska strana različito tumače postignute dogovore, pa kosovska strana navodi da će između Kosova i Srbije biti granica “kao i svaka druga međudržavna granica”, dok Srbija stalno insistira na tome da je riječ o “administrativnim prelazima”.

EU je, pak, u svojoj interpretaciji sporazuma željela ići na ruku objema stranama i omogućiti im da svaka na svoj način interpretiraju dogovor, što je omogućeno korištenjem engleske kratice IBM (Integrated Border/ Boundary Management), što je za Kosovare “border” (granica), a za Srbe “boundary”(administrativni prelaz).

Protok novca  

Thaci je potvrdio da je već formirao multietničku specijalnu policijsku jedinicu unutar kosovske policije, čiji će zadatak biti zaštita vjerske i kulturne baštine, te da su se obje strane usaglasile i da će osigurati transparentan protok novca za podršku srpske zajednice na Kosovu.

Nakon inicijalnih razgovora na tehničkom nivou, premijeri su dogovorili nastavak saradnje na području energetike i telekomunikacija na nivou stručnjaka, a dogovoreno je i jačanje saradnje komisija za nestale osobe, te održavanje novog sastanka 17. januara.

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da je za narednu sedmicu odgođena sjednica Odbora na kojoj je jedna od tema trebala biti primjena sporazuma postignutih sa Prištinom.

Izvor: Agencije