Svijet pozdravlja Novu godinu

Stanovnici Novog Zelanda, Kiribata, Božićnog otoka i otoka Chatham prvi su proslavili dolazak nove 2013. godine, a nekoliko sati kasnije veselo je bilo i diljem Balkana.

Zemlje smještene u Tihom okeanu počele su sa korištenjem novog kalendara, a Nova godina na Novom Zelandu nastupila je u 12:00 sati po srednjeevropskom vremenu.

Otok Chatham, Kiribati i Somaobili su prva naseljena područja na zemlji koja su ušla u novu 2013. godinu i to u 11:00 sati po srednjeevropskom vremenu.

Prvi veći grad koji će ući u 2013. bit će australska prijestolnica Sydney.

Diljem regije

Novinari agencije Anadolija istražili su doček Nove 2013. godine u zemljama regiona, ali i u ostatku Evrope.

Većina stanovnika zapadnog Balkana tradicionalno je Novu godinu dočekala u krugu porodice, ali su za one koji su 2013. željeli dočekati na otvorenom, u svim većim gradovima bio organiziran masovni doček Nove godine.

Hiljade Sarajlija i gostiju glavnog grada Bosne i Hercegovine, koji su pristigli iz Zagreba, Ljubljane, Beograda i drugih regionalnih centara, 2013. je dočekati na Trgu djece Sarajeva. Ove godine organizatori su se odlučili da glavna novogodišnja zabava u Sarajevu prođe isključivo sa bosanskohercegovačkim bendovima, tako da su publici u centru Sarajeva svirali Regina, Zoster, Skroz, Atentat i  Blavorsi.

Građani Zagreba su Novu godinu dočekati na Trgu bana Josipa Jelačića. Uveseljavala ih je popularna grupa Prljavo kazalište. Također, u drugim dijelovima Zagreba organizirana su slavlja, a učesnike masovnog dočeka zabavljali su  grupa Hladno pivo i pop pjevačica Nina Badrić.

Beograđani su i ove godine imati priliku da doček Nove godine provedu na ulicama, ovoga puta ne ispred Narodne skupštine, već na Trgu republike. Beograđane su u najluđoj noći na Trgu republike zabavljali grupa Električni orgazam, Marčelo, Dejan Pejović i Jela Cello Power Symphony Orchestra.

U glavnom gradu Crne Gore, Podgorici, nije organiziran dočeka na otvorenom, ali zato su se hiljade ljudi okupile u turističkom centru Budvi, gdje ih je zabavljao Zdravko Čolić.

Još jedna balkanska mega-zvijezda Goran Bregović nastupio je večeras, ali ne na Balkanu, nego u ruskoj prijestolnici Moskvi. 

Velike zarade

Doček Nove godine u Berlinu je održan između Stuba pobjede i Brandenburške kapije gdje se svaki put okupi oko milion posjetilaca. Među grupama i pjevačima su Adoro, Blue, Bonnie Tyler i mnogi drugi. Novogodišnji doček u Berlinu je prenosilo 350 nacionalnih i stranih medijskih kuća.

Oni koji se večeras bili u Istanbulu imali su priliku da Novu godinu dočekaju uz veliki broj koncerata širom ove turske metropole. Među grupama i pjevačima su Sibel Can, Gulsen, Yalin, Sila, Deniz Seki i mnogi drugi.

Na centralnom dočeku Nove godine u Dubaiju prisutne je zabavljala egipatska superzvijezda Amr Diab.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO