I Jahjaga želi susret s Nikolićem

Jahjaga pozitivno odgovorila na Nikolićevu inicijativu, ocjenjujući je i njenom inicijativom (EPA)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je poziv kosovskoj predsjednici Atifeti Jahjaga da se sretnu, koji je ona prihvatila.

Poziv je upućen prije 20-tak dana i o tome obaviješten i Brisel, izjavio je Nikolić i predložio da bi možda trebalo izbjeći i Beograd i Prištinu kao lokaciju susreta.

Iz kabineta kosovske predsjednice potvrđen je kontakt sa kabinetom predsjednika Srbije, kao i sa visokim zvaničnicima Evropske unije, sa kojima je razgovarano o mogućnostima i modelima susreta.

Predsjednica Jahjaga pozitivno je odgovorila na inicijativu za sastanak. U saopštenju se kaže da “susreti političkih lidera dviju država doprinose evropskoj agendi o dobrosusjedskim odnosima i rješavanju otvorenih pitanja putem dijaloga i sporazuma”.

Jahjaga je sugerisala da lideri EU-a posreduju i organizuju sastanak, koji bi se održao nakon narednog susreta premijera Kosova i Srbije.  

Kabinet kosovske predsjednice saopćio je da je Atifete Jahjaga od preuzimanja mandata izražavala spremnost da se susretne s predsjednikom Srbije.

U izjavi Jahjaginog glasnogovornika navodi se da je posljednjeg dana Samita u Budvi, kabinet kosovske predsjednice kontaktirao kabinet predsjednika Srbije Tomislava Nikolića kada je i sugeriran susret predsjednika dvije zemlje.

‘Evropska agenda’

Navedeno je i da su visoki zvaničnici Evropske unije kontaktirali predsjednicu Jahjaga i razgovarali o mogućnostima i modelima susreta dva šefa država, kao podsticaj procesu dijaloga i ostvarivanja sporazuma koji imaju za cilj da olakšaju život građana i da utječu na punu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

Glasnogovornik predsjednice kazao je da je Jahjaga pozitivno odgovorila na takvu inicijativu, ocjenjujući je i njenom inicijativom, “smatrajući da susreti političkih lidera dvije države doprinose evropskoj agendi o dobrosusjedskim odnosima i za rješavanje otvorenih pitanja putem dijaloga i sporazuma”.

“Jahjaga je sugerirala liderima EU da organiziraju i posreduju prvom sastanku između predsjednice Republike Kosovo i predsjednika Republike Srbije i taj bi se susret održao nakon sljedećeg susreta premijera Kosova i Srbije”, istaknuto je u izjavi glasnogovornika.

U izjavi se ističe da Jahjaga smatra da je dijalog jedina alternativa za pronalaženje evropskih rešenja za ostvarivanje sporazuma u funkciji pune normalizacije odnosa “između dvije suverene i nezavisne države”.

Poziv Nikolića

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u nedjelju je rekao da je prije dvadesetak dana uputio kosovskoj predsjednici poziv da se sretnu i o tome obavijestio Brisel.

Nikolić je rekao da je o pozivu koji je uputio predsjednici Kosova obavijestio visoku predstavnicu EU Catherine Ashton i komesara za proširenje Štefana Fulea.

On je u intervjuu za novogodišnji broj Politike kazao da je manje važno gdje bi bio održan taj susreta, ali da bi možda trebalo izbjeći i Beograd i Prištinu.

“Što se mene tiče, mogu da idem u Prištinu i da im u skupštini izložim Platformu. Nemam nikakav problem sa tim”, rekao je predsjednik Srbije.

Izvor: Al Jazeera i agencije