Haški sud zatvara urede u Zagrebu i Prištini

Od svog osnivanja, Haški sud je u bivšoj Jugoslaviji imao šest kancelarija (AFP)

Haški tribunal zatvara kancelarije u Zagrebu i Prištini, dok one u Beogradu i Sarajevu ostaju otvorene kako bi nastavile da pružaju podršku radu tog suda, saopšteno je u ponedjeljak iz Tribunala.

Iz Haga objašnjavaju kako je odluka o zatvaranju ureda u Hrvatskoj i na Kosovu donesena u skladu sa strategijom okončanja misije Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

Uredi Haškog tribunala u Beogradu i Sarajevu ostaju otvoreni kako bi nastavili pružati podršku radu Tribunala.

Terenski uredi su blisko sarađivali sa civilnim sektorom, žrtvama rata, predstavnicima medija, pravnim subjektima i kompletnom javnošću kako bi pružili tačne i istinite podatke o radu Tribunala.

Ključne aktivnosti

Kancelarije tribunala imaju dvostruki mandat – da predstavljaju Međunarodni sud u javnosti u zemljama u kojima djeluju i da uspostave kontakte sa zajednicama na koje se odnosi rad tog suda, kao i da djeluju kao veza između Tribunala i nacionalnih vlasti u vezi s predmetima i drugim pitanjima, navedeno je u saopštenju.

Od svog osnivanja, Haški tribunal je imao šest kancelarija u bivšoj Jugoslaviji: u Beogradu, Sarajevu, Zagrebu, Prištini, Banjaluci i Skoplju.

Među ključnim aktivnostima kancelarije je i prosljeđivanje i razmjena pravnih dokumenata.

Kancelarije u Beogradu i Sarajevu nastaviće djelovati kao kancelarije za vezu i aktivnosti podrške u navedenim zemljama, kao pomoć naporima Tribunala da ekspeditivno okonča preostale predmete, piše na internet stranici Tribunala.

Od svog osnivanja, Haški tribunal je imao šest kancelarija u bivšoj Jugoslaviji: u Beogradu, Sarajevu, Zagrebu, Prištini, Banjaluci i Skoplju.

Kancelarije u Skoplju i Banjaluci zatvorene su 2004, odnosno 2007. godine. Haško tužilaštvo je povuklo osoblje iz kancelarije u Prištini 2006, a iz Zagreba 2010. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Nekoliko hiljada studenata u Beogradu mirno je protestiralo ispred Skupštine Srbije zbog oslobađajućih presuda Haškog tribunala hrvatskim generalima Gotovini i Markaču, kao i bivšem zapovjedniku Oslobodilačke vojske Kosova Ramushu Haradinaju. Na protestnom su skupu vlastima uputili nekoliko zahtjeva, javlja naša Anne Marie Ćurčić. 

Published On 04 Dec 2012

Oštre kritike na račun rada Haškog tribunala koje su se mogle čuti na protestu studenata uputit će, kako je sam to najavio, Aleksandar Vučić.

Published On 04 Dec 2012

Haški tribunal za ratne zločine otvorio je na jedan dan vrata posjetiocima. Novinarka Al Jazeere Katarina Drlja iskoristila je priliku da posjetioce pita o njihovim utiscima, kao i da razgovara s ključnim ljudima suda o izazovima i budućnosti tribunala.

Published On 23 Sep 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO