EK priprema okvir za pregovore sa Srbijom

Deger je istakao da EU nije umorna od proširenja, da je voljna da u tom smislu nastavi dalje, ali i da je za taj proces potrebno vrijeme (Reuters)

Evropska unija nije umorna od proširenja i ukoliko Srbija napravi dalje korake u dijalogu s Prištinom i do prvog marta postigne sve potrebne dogovore, Evropsko vijeće će razmotriti mogućnost otvaranja pregovora sa Srbijom, rekao je ambasador EU-a u Beogradu Vensan Deger, navodeći da je Komisija već počela da priprema okvir za pregovore sa Srbijom, prenosi Tanjug.

Kada je riječ o pitanju Kosova, Deger je kazao i da do prvog marta treba riješiti i teme kao što su primjena sporazuma o prijelazima, saradnja sa EULEX-om, telekomunikacije i energija, kao i situacija na sjeveru Kosova.

Deger, koji sredinom 2013. završava mandat u Srbiji, ocijenio je za novogodišnje izdanje Blica da je protekla godina bila uspješna za Srbiju kad je u pitanju njen evropski put, jer je dobila kandidaturu u martu.

“Mnogo energije je potrošeno na izbore koji su ocijenjeni kao demokratski, tako da je to bio pozitivan proces. Ovo je bila uspješna godina za Srbiju kada je u pitanju njen evropski put jer je dobila kandidaturu u martu, mada se sada čini da je to bilo odavno. Sa novom Vladom imamo jasnu opredijeljenost i ambiciju da se jače angažira u približavanju EU i jedan broj njihovih poteza omogućio je da Evropsko vijeće donese pozitivne zaključke u decembru”, rekao je Deger.

Reforma pravosuđa

On je, međutim, kao negativne, naveo probleme sa reformom pravosuđa, “gdje su donijete odluke koje su poništile cio izborni proces”, kao i da je tokom ljeta postojao problem oko izmjene Zakona o NBS i postavljenja guvernera.

Deger je istakao da EU nije umorna od proširenja, da je voljna da u tom smislu nastavi dalje, ali i da je za taj proces potrebno vrijeme.

“Srbiji i Makedoniji su dati signali da bi moglo biti pomaka u prvom polugodištu 2013, počinjemo pregovore sa Crnom Gorom, imamo pregovore sa Turskom, a Hrvatska ulazi u EU. To sve govori da smo voljni da nastavimo dalje”, rekao je Deger i dodao da u tom smislu postoji i finansijski aspekt – svota od dvije milijarde eura koju Unija ulaže u proširenje.

“[Njemačka] kancelarka Merkel je iznijela stav da će poslije primanja Hrvatske proći izvjesno vrijeme dok neka država ne bude u poziciji da završi pregovore o pristupanju koje Srbija još nije započela”, podsjetio je Deger i rekao da pregovori o članstvu u prosjeku traju između pet i sedam godina, da je na kraju potrebna ratifikacija svih članica EU, kao i da i samo građani države kandidata, poslije završetka procesa pregovaranja, na referendumu kažu da li žele u EU ili ne.

Izvor: Agencije