Dačić: Platforma od tri dokumenta

Platforma ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, naglašava Dačić (AFP)

Premijer Ivica Dačić izjavio je da se Platforma o Kosovu sastoji od tri dokumenta – principa za pregovore, prijedloga kako bi izgledala “autonomija” i analize međunarodnog položaja Srbije, a da je od početka dogovoreno da samo principi za pregovore idu u parlament.

“Od avgusta se radi na tri dokumenta. Prvi i osnovni su principi za pregovore i taj dokument će biti usvojen kao rezolucija, zajedno na njemu radimo, a predložiće ga Vlada”, rekao je Dačić za novogodišnji broj Blica.

“Drugi dokument je predlog kako izgleda autonomija, na kojem je radio kabinet predsednika Nikolića, a treći je analiza međunarodnog položaja Srbije. Sve to je deo platforme o Kosovu i Metohiji”, rekao je premijer.

Bez priznanja

Prema njegovim riječima, “od početka je bilo dogovoreno da samo principi za pregovore idu u parlament, a konkretan predlog autonomije nije predviđen za usvajanje u parlamentu”.

“To će na kraju pregovora i onoga što se postigne biti pretočeno u zakon o suštinskoj autonomiji Kosova i potom usvojen u skupštini”, rekao je Dačić.

On je naveo da rezolucija, odnosno osnovni principi za pregovore, “ima nekoliko osnovnih stavki: nema priznavanja Kosova, u fokusu interesovanja nam je status srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, proces treba da bude praćen napretkom u evropskim integracijama, obaveza poštovanja postignutih sporazuma, težnja ka sveobuhvatnom rešenju”.

“Rezolucija treba da se nađe pred poslanicima 11. januara. Od tih osnovnih principa se neće odstupati u pregovorima. Naravno da u tim razgovorima Srbija može da iznese svoje viđenje privremenog rešenja, koje ne podrazumeva konačno rešenje statusa Kosova i Metohije”, kazao je Dačić.

Kad je riječ o prijedlogu kabineta predsjednika Nikolića, Dačić je rekao da je “taj dokument generalno najpozitivniji koji je Srbija predložila u poslednjoj deceniji, ali je sadržao rečenicu da ”ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno””.

Prolazno vrijeme za Srbiju

“Ceo državni vrh smatra da bi bilo najbolje da se išlo na sveobuhvatno rešenje, međutim, to se ne može uklopiti sa drugim bitnim ciljevima. Evidentno je da dinamika EU integracija nameće da se novo prolazno vreme za Srbiju, odnosno datum početka pregovora, odredi u martu, a dotle dinamika razgovora o Kosovu i Metohiji sigurno neće omogućiti da se sve dogovori, odnosno realizuje ono što se predlaže u dokumentu”, kazao je premijer.

“Zato je neohodno imati fleksibilniji pristup kako ne bismo došli u situaciju u kojoj nam se prekidaju pregovori sa EU i da nemamo više ni o čemu da pričamo sa Prištinom. Ta odrednica dok sve nije dogovoreno je promenjena. Dakle, korak po korak u ostvarivanju ciljeva”, rekao je Dačić.

Izvor: Agencije