Hrvatske porodice pomažu djecu u Africi

Volontiranje u misiji i to u Africi, korak je na koji se odlučuje sve više osoba iz Hrvatske. Još je više onih koji materijalno pomažu djecu na tom siromašnom kontinentu i tako postaju kumovi malih Afrikanaca.

Priču iz Zadra donosi Boris Gagić.

Katarini Šimičin završen je radni dan. Sa radošću u svom zadarskom stanu ode do police uspomena. Iz Tanzanije, države na istočnoj obali Afrike. Mjesec dana volontirala je u gradu Songei, sirotištu Svetog Ante, kojeg su osnovali hrvatski misionari, gdje je radila sa petanestero djece.

„Oni bijelce obožavaju dirati, imaju problem s kosom, njihova kosa je kao spužva, da, imaju razne boleštine, izazov im je kada imate dugu kosu, meni su govorili što nemam dugu kosu, kao drugi volonteri, dirali su je, pravili pletenice, bijela kosa je njima izazov“, priča Katarina Šimičin.

Kontakt telefonom

Izazova se Katarina sjeća putem fotografija, privikavanja na Afriku, učenja svahilija.

Katarina se sa malim prijateljima ponekad čuje telefonom. U siromašnu Tanzaniju gdje joj je ozdravila duša, kaže, otišla bi ponovo.

„Sve bi ih voljela vidjeti, ostanu negdje, od svih izdvojiš ljubimce, tako i kod mene, taj moj Joshua, on je ovo učinio.“ Badžadžija, tanzanijsku trokolicu, dragi dar za Katarinu.

Iako je otišla iz Tanzanije prošle godine, Katarina je u stalnoj vezi sa tom afričkom državom. Svake godine, kao kuma 11 godina starom Melkionu šalje stotinu eura za školovanje.

U crkvi Velike Gospe u Bibinjama, mjestu kraj Zadra, na nedjeljnjoj misi je i Ljiljana Bumbar. Simbolično, godišnje izdvaja 50 eura za školovanje malog dječaka u Kongu.

Misija u Ugandi

„Moj dječak kojeg pomažem je Katungo Miamoto, dijete od 12 godina kada sam ga počela pomagati, živi s ocem, moj sin ima drugog dječaka i tako svi ostali.“

Većini djece iz Afrike kumove u Zadru pronašla je redovnica Mateja Radman. Sada želi u misiju u Afriku.

„Uganda, tu su moje sestre otišle u misije, gdje sestre rade, tu imamo priliku doći, gdje je naša zajednica i tu želim otići“, kaže Radman.

Dok ne ode, želi da se na ovu listu kumova djece iz Afrike, upiše što više ljudi iz Hrvatske. Kako bi se toj djeci omogućio dostojanstven život.

Izvor: Al Jazeera