Nishani raspisao parlamentarne izbore

Albanski predsjednik je raspisao izbore zbog pritiska međunarodne zajednice (Reuters)

Albanski predsjednik Bujar Nishani raspisao je za 23. juni 2013. godine parlamentarne izbore, suočen s pritiscima međunarodne zajednice na Tiranu da izbjegne osporavane izbore iz 2009. godine, koji su doveli u pitanje približavanje te zemlje ka članstvu u Evropskoj uniji (EU).

Kako je javila agencija Reuters, opoziciona Socijalistička partija, na čelu s Edijem Ramom, osporila je rezultat parlamentarnih izbora prije četiri godine, organizirajući proteste, u kojima su u sukobu s policijom poginule četiri osobe.

Britanska agencija navodi da je Rama spreman na novim izborima okušati se u borbi s liderom vladajuće Demokratske partije Salijem Berishom, koji se na mjestu predsjednika albanske Vlade nalazi već osam godina.

Uprkos izostanku skorijih istraživanja javnog mnijenja, analitičari smatraju da će, zbog nezavidne pozicije albanske Vlade, koja je pod pritiskom optužbi za korupciju i nedovoljnu vladavinu zakona, naredni parlamentarni izbori biti neizvjesni.

Neznatna većina

Na posljednjim izborima Demokratska partija je, uz podršku Pokreta za socijalističke integracije, osvojila neznatnu većinu glasova i polovinu od ukupno 140 mjesta u Parlamentu.

EU je stavila do znanja da Albanija mora organizirati slobodne i fer izbore i unaprijediti vladavinu demokratije prije nego što postane zvanični kandidat za članstvo u Uniji.

Balkanska država s blizu 2,8 miliona stanovnika je već članica NATO-a, ali EU i SAD na nju vrše pritisak da prevaziđe atmosferu velike političke polarizacije između demokrata i socijalista, smatrajući da se iz tog razloga u zemlji usporavaju, a ponekad i blokiraju reforme.

Za razliku od većine zemalja Zapadnog Balkana, Albanija je izbjegla recesiju, ali je kriza u Grčkoj i Italiji, njenim ključnim trgovinskim partnerima, dovela do usporavanja ekonomskog rasta te zemlje.

Ekonomska kriza u svijetu je, podsjeća Reuters, izazvala i smanjenje priliva novca iz albanske dijaspore u Albaniju, koji, također, bitno utječe na razvoj albanske ekonomije.

Izvor: Agencije


Povezane

Primjer Albanije, ali i drugih država Zapadnog Balkana na putu ka EU-u, pokazuje da je bolje ne očekivati mnogo od eurointegracija.

Mišljenje autora
Published On 12 Sep 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO