Svakodnevica hrvatskog poštara

U prosjeku, svakog trećeg dana nekog hrvatskog poštara ugrize pas. U Hrvatskoj pošti to je i najčešća povreda na radu, koja tu kompaniju skupo košta.

Ove godine su, primjera radi, za odštete svojim poštarima, isplatili 30 hiljada eura. Zato su odlučili da tome stanu ukraj: poštari se od sada štite posebnim uređajima koji odbijaju pse.

“Korak po korak i poštar Goran Madi isporučit će i danas svojih oko pet stotina pisama i pošiljaka. U njegovoj je torbi oko 10 kilograma pisama. A u glavi uvijek isti strah”, izvještava Martina Kiseljak.

“Nosiš tu poštu na teren, dođeš na adresu i ne možeš napraviti dostavu zato što ne možeš doć do kaslića, zato što je pas prijetnja, opasnost, ne možeš napraviti svoj posao kako treba“, kaže Madi.

Goran zato koristi posebni uređaj, kojeg čovjek uopće ne čuje.

“Pas drugačije reagira, pa bježi, pa očito mu jako smeta to. To je naša sreća, taman toliko vremena da ubacimo pismo u sandučić“, objašnjava on.

Uređaji Hrvatskoj pošti štedi novac, a poštarima živce. Pritiskom na dugme uređaj odašilje ultrazvučne valove, kojeg čovjek ne čuje, ali pas da. Jako ga iritiraju i pas bježi.

Sigurnosni standardi

Dvjesto i pedeset uređaja Hrvatska je pošta platila oko pet hiljada eura. Jeftino, kažu, jer svake godine psi ugrizu oko 120 puta. To znači da samo za odštete svojim poštarima pošta isplaćuje 30 hiljada eura svake godine.

Jo Kempen, glasnogovornica Hrvatske pošte, kaže:

„Koliko god to smiješno bilo i koliko god bila ta fama o poštarima i psima, to je evo svakodnevica hrvatskog poštara.”

Tri i po hiljade je poštara u Hrvatskoj. Samo njih 250 ima famozni uređaj. No, vjerovatno će ih nabaviti još.

“Prvenstveni razlog je taj što se naši poštari osim što pretrpe ozljedu naravno i boje. Tako da onda dolazi i do određenih traumi koje nisu potrebne. U svakom slučaju, koristili ih ili ne koristili poštari se osjećaju sigurnije. “

Uređaji su u skladu sa svim sigurnosnim standardima i ne štete psima. Dok Madi raznosi posljednje blagdanske čestitke, zna da se više ne treba bojati.

Izvor: Al Jazeera