Skupština Crne Gore usvojila budžet za 2013.

Nakon usvajanja budžeta mogu se očekivati dodatni porezi na zarade (Anadolija)

Nakon trećeg dana rasprave, Skupština Crne Gore u petak navečer je usvojila budžet za narednu godinu u iznosu 1,26 milijardi eura. Za usvajanje budžeta, glasala su 44 poslanika, dok je njih 33 bilo protiv.

Ovakav budžet, kako smatraju opozicionari, je restriktivan i sirotinjski, što, kako se više puta ponovilo iz opozicije, jeste rezultat lošeg vođenja ekonomske politike prethodne godine, a sve to dovodi do neravnomjernog razvoja i povećanja zaduženosti.

Nakon usvajanja budžeta mogu se očekivati dodatni porezi na zarade, odnosno, kako se radnici u javnoj upravi ne bi otpuštali, Vlada je predložila a Skupština usvojila, da se poveća porez na zarade, i to na plate veće od 270 eura. Plata će biti manja i poslanicima u iznosu do sedam posto, manje zarade očekuju se i u regulatornim agencijama, kao i čelnicima državnih preduzeća.

Višak radnika u javnoj upravi

S obzirom na to da Crna Gora nema dovoljno novca, a radnika u javnoj upravi ima i viška, u narednoj godini će se sa tri posto oporezovati plate onih koji primaju više od 400 eura, odnosno umjesto sa devet, biće oporezovane sa 12 posto.

Prosječna zarada u Crnoj Gori iznosi 480 eura, a penzija 280 eura.

Država je budžetom usvojila zamrzavanje penzija, dok pomoć mogu očekivati oni najugroženiji. Na ovaj načina država planira da uštedi 30 miliona eura.

Između ostalog, budžetom je za narednu godinu predviđen i rast prihoda od 0,97 posto u odnosu na ovogodišnji rebalans, što čini 33 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je rashodovna strana budžeta planirana u iznosu od 1,26 milijardi eura ili 35,99 posto BDP-a.

Projektovani deficit iznosi 2,73 posto BDP-a, dok je primarni deficit bez kamate projektovan u iznosu od 0,6 posto BDP-a.

Prema crnogorskom budžetu za narednu godinu, predviđen je ekonomski rast od 2,5 posto, a da bi se planovi realizovali, država će se dodatno zadužiti 250 miliona eura.

Izvor: Agencije