Protesti u Skoplju prošli bez incidenata

U Skoplju su održani protesti u organizaciji makedonske opozicije ispred zgrade vladajuće VMRO-DPMNE stranke u glavnom gradu Makedonije, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Protestna šetnja je krenula ispred tržnog centra “Ramstore”. Veliki broj simpatizera makedonske opozicije širom zemlje u subotu je stigao u Skoplje.

Nakon okupljanja ispred “Ramstora”, demostranti su krenuli prema zgradi vladajuće stranke.

Veliki broj policajaca u Skoplju poduzimao je mjere zaštite. Makedonska policija pratila je i helikopterom proteste.

Ispred zgrade vladajuće stranke također se našao veliki broj policajaca, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Podsjetimo, makedonska opozicija već četiri noći uzastopno blokira saobraćaj u periodu od 18 do 18,30 sati u makedonskom glavnom gradu.

Protesti su prošli bez incidenata, a opozicija najavljuje da će nastaviti sa ovim vidom demonstracija sve dok premijer Nikola Gruevski i njegova Vlada ne napuste vlast.

Posljednji u ovoj godini

Današnji protesti su posljednji uoči Nove godine, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Grupa makedonskih intelektualaca predvođenih opozicionim liderima, među kojima je bio i Branko Crvenkovski, lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije, prošetali su u petak ulicama Skoplja.

Među brojnim uglednim novinarima i profesorima bio je i pisac Vlatko Galevski, koji je pozvao sve rukovodioce kulturnih institucija u toj državi da prestanu da podržavaju aktuelnu političku vlast.

“Ako ova vlast opstane, ubrzo će doći dan kada će teatre puniti ljudi sa sela koji misle da je Šekspir fuddbaler”, poručio je Galevski.

Kako je javila reporterka Al Jazeere Milka Smilevska, protesti su u petak održani i u drugim gradovima Makedonije.

Politička kriza u Makedoniji izbila je u ponedjeljak, kada je Parlament usvajao budžet za narednu godinu, a obezbjeđenju zgrade Parlamenta je naređeno da na silu iz zgrade izbaci novinare i opozicione poslanike koji su pokušali da spriječe usvajanje tog dokumenta.

Izvor: Al Jazeera i agencije