Novi pogon za borbena vozila u Srbiji

Prva fabrika složenih borbenih sistema otvorena je u Srbiji. Borbena i transportna vozila proizvodiće se u Velikoj Plani a biće namijenjena uglavnom izvozu.

Ministar odbrane Aleksandar Vučić predstavio je novu vojnu opremu koju će Srbija izvoziti i najavio da će uskoro biti potpisan jedan od najvećih izvoznih ugovora koje je ta zemlja imala u posljednjih desetak godina.
 
„Presecanje crvene vrpce i ulazak u novu vojnu fabriku Morava. Za ministra odbrane Srbije jedan od ponosnijih trenutaka njegovog šestomesečnog mandata“, izvještava Marko Subotić.

Prvi ugovori 

Zadovoljstvo nije krio obilazeći novi pogon gdje se već sastavljaju borbena vozila koja će se uglavnom izvoziti.

„Idu u izvoz i već su prodana, već je posao napravljen“, kazao je Aleksandar Vučić, ministar odbrane Srbije.

Prvi ugovori za izvoz biće potpisani početkom naredne godine. Među njima će biti, kako najavljuju iz Ministarstva odbrane, jedan od najvećih izvoznih ugovora koje je Srbija potpisala u posljednjoj deceniji.

Vojna industrija Srbije godišnje izveze proizvoda u vrijednosti od blizu 800 miliona dolara. Nova fabrika u Velikoj Plani kod Smedereva zaposliće gotovo 200 radnika. Iako još ne radi u punom kapacitetu, zainteresovani kupci obilaze njen pogon i razgledaju ponudu.

Lazar je prvo borbeno vozilo koje se proizvodi u Srbiji. Za sada se neki njegovih dijelovi uvoze, ali cilj vlade Srbije je da se na proizvodnji ovakvih borbenih vozila angažuju nekadašnji industrijski giganti a sada posrnule fabrike.

Morava već ima 30 kooperanata, a ideja je da nekadašnji industrijski centri Fap i Prva petoletka prave šasije i hidrauliku za borbena vozila.

Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede, kaže:

„ Pokušaćemo sa kolegama i vojskom u narednom periodu da napravimo plan koliko možemo da prodamo opreme vojne u inostranstvu da vidimo kako da što više lokalizujemo proizvodnju i da kupimo nove neophodne mašine.“

Jaka konkurencija

Za prodavca vojne opreme, državno preduzeće Jugoimport, tržište postoji, ali kažu, konkurencija je jaka.

Jugoslav Petković, direktor Jugoimport SDPR-a, kaže:

„Tržište je jako nemilosrdno. Veliki proizvođači su naši glavni konkurenti kako je nastala recesija u svetu, veliki proizvođači su se se okrenuli opremanjima vojski trećih tržista tako da je konkurencija sve veća, jedino dobrim kvalitetom i cenom se možete izboriti.“

Srbija najviše vojne opreme izvozi u Afriku i Aziju, a plan Ministarstva odbrane je da naredne godine prodre i na arapsko tržište.

Izvor: Al Jazeera