Srbija dužna skoro kao bivša Jugoslavija

Javni dug Srbije uskoro bi mogao biti ravan onome koji je imala cijela bivša Jugoslavija!

Na kraju prošlog mjeseca javni dug Srbije je iznosio 17,5 milijardi eura, što je blizu 60 posto bruto društvenog proizvoda (BDP). Dug je nastavio rasti i u decembru zbog novih zaduženja.

U petak je ova država stavila još jedan potpis na ugovor, što je još jedan potpis na zaduživanje. Srbija će se zadužiti za dodatnih 640 miliona eura kod kineske banke Eksim, izviestio je iz Beograda repoter Al Jazeere Marko Subotić.

Olako zaduživanje

Njihova Korporacija za puteve i mostove gradit će dva autoputa. Jedan od Beograda do Čačka, a drugi od Novog Sada do Rume, a gradit će i tunel kroz Frušku goru.

„Postoji li strah od novog zajma koji Srbija uzima za izgradnju autoputeva? Ne. Ulaganje u infrastrukturu predstavlja razvojnu šansu“, kaže Verica Kalanović, ministrica za regionalni razvoj. 

Srbija će od kineske banke novac dobiti na 20 godina. Zauzvrat će veći dio projekta realizirati kineske firme i radnici, dok će domaće građevinske kompanije raspolagati sa blizu 250 miliona eura.

„Ono što treba imati na umu je da mi možemo dobiti dobre usluge od Kineza, da su oni veliki građevinari i da su u poslednjih 20 godina savladali sve tehnologije. Ono što mene brine jeste da se država olako zadužuje dalje i zadužuje svoje građane”, kaže Mahmud Bušatlija.

Bez obzira na ogroman javni dug, Vlada Srbija je samo u posljednja dva dana  odlučila da se zaduži blizu milijardu eura.

Zaduživanje bez prestanka

I dan ranije, u četvrtak, potpisan je jedan ugovor. Ministar građevine je sa drugom kineskom kompanijom dogovorio gradnju autoputa za 330 miliona eura.

„Mi smo ove godine samo za 11 meseci povećali taj dug za više od tri milijarde evra, nikada više u poslednjih 12 godina nije skočio kao ove godine.Bukvalno smo se zaduživali više od 100 evra svake sekudne i radnim danima i praznicima, kao taksimer, taj dug je rastao i plašim se samo da se ta brzina može ubrzati, a ne usporiti“, prokometirao je ovu situaciju Milan Ćulibrk, urednik nedjeljnika Nin.

Bojan Đurić iz Liberalno-demokratske parije upozorava na kamate koje Srbija mora platiti.

„Prema usvojenom budžetu za 2013. Srbija će samo za kamate naredne godine morati da plati 900 miliona evra“, kaže Đurić.

Srbija se zadužila nekoliko stotina eura i u posljednjem mjesecu ove godine, prodajući obveznice na međunarodnom tržištu. Uskoro očekuje i odobrenje ruskog kredita od milijardu dolara.

Izvor: Al Jazeera