Opozicija optužuje ministricu MUP-a za puč

Najveća opoziciona stranka u Makedoniji, Socijal-demokratski savez, najavila je da će podnijeti krivične prijave protiv svih državnih funkcionera koji su učestvovali u nemirima u skupštini u ponedjeljak.

Potpredsjednica ove stranke rekla je da je predsjednik Sobranja Trajko Veljanovski prekršio Ustav, zakon o Sobranju i poslovnik o radu zakonodavnog doma.

Socijaldemokrate optužuju ministricu unutrašnjih poslova Gordanu Jankulovsku da je direktno odgovorna za nasilje i za, kako kažu, partijsko-policijski puč u makedonskom Sobranju.

Izbacivanje novinara

„Nasilno izvlačenje novinara, kamermana i fotoreportera od strane obezbeđenja Sobranja, neposredno pred nasilno izbacivanje poslanika opozicije iz parlamenta, bez izglasavanja odluke sa dvotrećinskom većinom, kršenje je člana 70 Ustava Republike Makedonije“, poručila je potpredsjednice Socijaldemokrata Ana Pavlovska Daneva.


Milka Smilevska uživo iz Skoplja

Takođe, novinari u MUP-u traže istragu o tome ko je dao nalog da se novinari izbace iz sale Sobranja.

„Tražimo od Ministarstva unutrašnjih poslova da otkrije identitet lica koje je naredilo da se upotrebi sila protiv novinara u Makedoniji bez bilo kakve osnove. I insistiram na tome da se otvori postupak i da se ta osoba sankcionira. Isti postupak tražimo i za pripadnike obezbjeđenja, koji su bili umiješani i koji su koristili nasilje nad novinarima u Sobranju“, poručio je Naser Selmani, presjednik Udruženja novinara.

Očekuje sa da pristalice opozicije i večeras blokiraju saobraćaj i tako manifestiraju građanski neposluh.

„Za kraj nedjelje, u Saboru, ispred sjedišta vladajuće VMRO-DPMNE će se okupiti pristalice opozicije zbog, kako je rekla opozicija, prekršenog Ustav“, javila je iz Skoplja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.


Stojan Andov o političkoj krizi

Istup DUI

Oglasila se vladajuća albanska partija DUI, izražavajući zabrinutost zbog svega u Parlamentu i van njega.

„Njihovi poslanici su glasali za budžet. To objašnjavaju da su dio opozicije. I da su imali političku odluku da se budžet donese. Jer je taj dokument važan, kako kažu, za funkcioniranje zemlje“, javila je Smilevska.

Iz partije Ali Ahmetija rekli su da su naredna tri mjeseca bitna, jer Evopska komisija prati Makedoniju, te će na osnovu tog izvještaja sredinom godine biti donesena odluka da li će Makledonija dobiti datum za početak pregovore s EU.

Izvor: Al Jazeera