Javni dug Srbije 15 milijardi eura u 2011.

Državna revizorska institucija Srbije podnijela je svoj godišnji izvještaj. Utvrdila je da je visina javnog duga zemlje za 2011. godinu iznosila 15 milijardi eura. To je 51 posto bruto-društevnog proizvoda (BDP) države i iznad je nivoa predviđenog Zakonom o budžetskom sistemu.

Nepravilnosti u javnim nabavkama premašile su 415 miliona eura u 2011. godini.

Reporter Al Jazeere Đorđe Kostić rekao je da revizori imaju hiljade izvještaja, ali da je jako malo onih koji su pozitivni.

Brojne nepravilnosti

„Ja sam napomenuo da je toliko izveštaja, da je toliko nepravilnosti, da bi mogli pet dana da pričamo o svim nepravilnostima koje su tokom izveštaja sastavljani i prezentovani vama“, rekao je za Al Jazeeru Radoslav Sretenović, generalni državni revizor.

Prekršaje za propuste u javnim nabavkama dobila su ministarstva pravde i vjera, te dijaspore.


Milan Kovačević o revizorskom izvještaju

Revizori su mjesecima bili u republičkom Fondu za zdravstveno osiguranje, gdje su konstatirane brojne nepravilnosti. Kažu da je poražavajuća činjenica to što je mali broj apoteka provodio proces javnih nabaki.

Radulka Urošević, vrhovna državna revozorka kaže da je od 44 apoteke, koje su u sastavu Domova zdravlja. samo njih četiri provodile postupak javnih nabavki.

Najveće glavobolje revozorima zadao je javni dug Srbije. Precizne podatke o tome koliko on iznosi, ne zna niko, jer podatak o tome ne podliježe niti jednom zakonu.

Iznos duga, za sada, javnosti prezentiraju tri izvora: revizori, Ministarstvo finansija i Narodna banka Srbije. Te institucije imaju različite podatke o tome.

Slični rezultati

„I niko živ, pa ni mi, koji smo se ozbiljno bavili poslom, nismo mogli na osnovu tih podataka da utvrdimo koliko je stanje javnog duga Srbije, a kamoli poslanici u Skupštini ili vi novinari“, kaže Ljubica Janković-Andrijević, vrhovna državna revozorka.

„Transparentnost Srbije“ ocjenjuje da je ovogodišnja revizija pokazala slične rezultate kao i prošla. Javne nabavke su bile u fokusu, samo što su, kako kažu akteri, zamijenjene sa putara na apotekare.

„Ono što mene najviše zabrinjava u čitavoj ovoj priči je što su, iz godinu u godinu, problemi koji se pojavljuju veoma slični i vezani su vrlo često za iste zakone i što očigledno nije bilo dovoljno sluha da se načine neke sistemske promene kako bi stvari bile bolje“, kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije.

Izvještaj revozira predat je Skupštini Srbije.

Državni revizori predložit će tri nova zakona: o subvencijama, komunalnim taksama i platama službenika lokalnih samouprava.

Izvor: Al Jazeera