Blokada Jarinja zbog limita na akciznu robu

Privrednici sa sjevera Kosova u srijedu su blokirali prelaz Jarinje. Nezadovoljni su, prije svega, limitom od tri i po tone za kamione koji prevoze akciznu robu. Privrednici su najavili da će se protesti nastaviti, tri puta nedjeljno po dva sata. 

Kako izvještava reporter Al Jazeere Zoran Kosanović, privrednici su zaustavili saobraćaj na prelazu Jarinje, poprečenim vozilom ispred baze KFOR-a.

Blokada saobraćaja organizirana je, prema ocjeni privrednika, zbog nepoštivanja dogovora o integriranim prelazima, i to od strane evropske policije (EULEX) i kosovskih vlasti.

„Ja sam danas ovde jer akcizna roba ne može da prođe na teritoriju severnog dela Kosova i Metohije. Zadnji pregovori koji su vođeni u Briselu pod pokroviteljstvom Evropske Unije doneta je odluka da se pušta akcizna roba, ali samo do tri i po tone“, rekao je Slaviše Milentijević, privrednik iz Leposavića.

Normalizacija saobraćaja

Milentijević je objasnio šta praktično znači odluka o tome da preko Jarinja mogu prolaziti samo vozila nosivosti do tri i po tone.

„Znači da auto koji je težak dvije tone, može da nosi samo tonu i po akcizne robe, što je još posebno interesantno, što su nam carinici EULEX-a rekli, svaki slučaj će se pojedinačno procenjivati. Znači, ako carnik proceni da ta roba ne može da se vozi u tom vozilu, oni će ga vratiti nazad“, rekao je Milentijević.

„Evo vama četvrt hleba, pa vi živite sedam dana. To je ta priča. U prevodu, narodski, to oni nama kažu: evo vama tri i po tone, pa vi mislite kao ćete preći na carini. To je prst u oko, svaka baba će to razumeti između redova, nadam se da razume i naša Vlada i da će pokušati sve da spreči ovakvo dešavanje i ovakve priče koje se sprovode ovde“, kaže Rodoljub Knežević, privrednik iz Leposavića.

Blokada je zaustavila i vozače kamiona koji su željeli da se sa sjevera Kosova vrate u Srbiju.

Nakon dva sata saobraćaj je normaliziran, ali je nakon toga nastala gužva na integriranom prelazu, gdje se nalaze pripadnici kosovske policije, EULEX-a i policije Srbije.

Izvor: Al Jazeera