Srbija: Zakonom do uštede 600 miliona eura

Novi zakon o javnim nabavkama, koji bi do kraja godine trebala usvojiti Skupština Srbije, spriječit će širenje korupcije zbog koje Srbija godišnje gubi najmanje 600 miliona eura.

Međutim, kako je izvijestio reporter Al Jazeere Đorđe Kostić, opozicija smatra da zakon bez njenog amandmana neće donijeti promjene.

Jedna grupa poslanika, članova parlamentarnog Odbora za finansije, vjeruje da će novim zakonom o javnim nabavkama, budžetu Srbije uštedjeti milijardu eura.

Predlagači tvrde, da ovaj zakon spriječava i korupciju prilikom javnih nabavki.

„Najveće zloupotrebe bile su zbog aneksiranja ugovora, tako da ona ponuda koja prođe, na kraju, zbog aneksa ugovora, bude veća od 20 do 25 posto od one cene koja je postignuta prilikom sprovođenja javne nabavke. Sada je takva mogućnost potpuno isključena“, kaže Veroljub Arsić, predlagač zakona iz Srpske napredne stranke (SNS).

Demokrate smatraju da će se uštedjeti 600 miliona eura, samo ako se u novi zakon uvrsti njihov amandman. Ta stranka predlaže smanjenje stavki za kupovinu javnih dobara.

Opalo povjerenje u sistem 

„Izvolite, usvojite amandman koji mi ovde predlažemo i zajedno ćemo sledeće godine videti da li ste ili niste uštedeli 600 miliona evra. Ukoliko to uštedite, 600 miliona, mi ćemo na tome čestitati, ali ne možemo verovati samo na reč, nego želimo da se to pokaže i u budžetu Republike Srbije“, kaže Božidar Đelić iz Demokratske stranke (DS).


Saša Varinac o zakonu o javnim nabavkama 

Ujedinjeni regioni Srbije (URS), čiji je predsjednik ujedno i ministar finansija, ocenjuju kako je bitno da se uspostavi dobra kontrola trošenja novca i spriječi korupcija. Ta stranka će podržati zakon o javnim nabavkama. 

„Što se tiče amandmana DS-a, mogu da kažem da je dobra ideja da postoji uvid u to kako će se novac trošiti, ali taj uvid ne treba da bude selektivan, on ne može da se primenjuje samo za jedan deo budžeta, on mora postoji za kompletan budžet“, rekao je Marko Selaković, glasnogovornik URS-a.

Vladajuća koalicija navodi da se najznačajnije izmjene zakona o javnim nabavkama odnose na mjere za sprečavanje sukoba interesa.

Od decembra prošle godine do danas, broj ponuđača na tenderima za javne nabavke opao je za 20 posto.

Ekonomisti kažu da se to desilo jer ponuđači imaju sve manje povjerenja u sistem i zakon koji regulira taj sektor.

Eksperti kažu da je u prvoj polovini 2012. godine bilo 2,6 ponuđača po tenderu. To, prema njihovom mišljenju, govori o malom stepenu konkurencije koja mora da se ojača.

Izvor: Al Jazeera