Zenica: Demonstracije zbog zagađenosti zraka

Tri hiljade građana Zenice u subotu je demonstriralo zbog zagađenosti zraka u tom bosanskohercegovačkom gradu i direktno prozvalo željezaru, Arcelor Mittal Zenica, kao najvećeg zagađivača.

„Više puta građani su, zbog zagađenosti koja je dostigla nivo opasan po zdravlje, morali ostati u svojim kućama. Koncentracija sumpor dioksida u zraku u Zenici nebrojeno puta premašivala je limit dozvoljen u Evropskoj uniji”, javio je iz Zenice reporter Al Jazeere Sanel Kajan.

U posljednje vrijeme, u više bosanskohercegovačkih gradova zagađenost zraka veća je od optimalne, a najveći zagađivači su vozila, fabrike, stambeni objekti.

No, Zenica se po stepenu zagađenosti zraka ipak izdvaja.

Sve veća zagađenost

Subotnji protest, koji je organizirao Eko forum Zenica, počeo je, simbolično, u pet do 12.

Sredinom osamdesetih, u vrijeme najveće ekspanzije rada Željezare, u tom poslovnom sistemu radilo je 25.000 ljudi. Danas ih je zaposleno blizu 3.500. Iako se broj radnika višestruko smanjio , zagađenost zraka je porasla.

“Svakim danom i svakim mjesecom zagađenje je sve veće. Nadležni ništa ne čine da se to popravi. Ne samo taj zagađivač, nego i organi vlasti koji dođu kao njegovi pomagači. Iste takve željezare, te iste kompanije rade širom Evrope, ali na sasvim drugačiji način”, kazao je Samir Lemeš iz Eko foruma Zenica.

Arcelor Mital vlasnik je zeničke Željezare već 3.048 dana. Međutim, postojeća oprema, koja je ranije služila za sprečavanje emisije štetne prašine se ne održava, a ne ulaže se dovoljno u novu opremu. Eko forum Zenica od zagađivača zahtijeva da hitno počnu poštivati zakone i ekološke standarde države BiH.

“Ne možemo više ovako, hoćemo li oboljeti? Ništa ne rade na tome da poboljšaju situaciju”, kazala je Jasmina, Stanovnica Zenice.

Iz Eko foruma upućen je zvanični poziv na reakciju Arcelor Mitalu, nadležnima u entietetu Federacija BiH i Općini Zenica.

Iako nije direktno odgovorna za tu oblast, Općina Zenica godinama upozorava Federalno ministarstvo okoliša i Arcelor Mital na situaciju u gradu, no, bez rezultata. Ipak, iz općine najavljuju konkretne poteze.

„Općina Zenica od srijede počinje montirati najsavremeniju opremu na tri mjesne stanice. Vrijednost opreme je milion i 300 hiljada KM [650.000 eura]. Na taj način će Općina Zenica i građani Zenice u svakom trenutku znati kakva je kvaliteta zraka”, kazao je Muhamed Pašić, savjetnik u Općini Zenica.

Posljedice po zdravlje

I ljekari upozoravaju na to da nivo zagađenosti zraka u Zenici nepovoljno utječe na zdravlje ljudi.

Zavod za zdravstvo Zeničko-dobojskog kantona potvrdio je da je prisutan porast oboljelih na ovom području.

Kako je kazao Kajan, u saopćenju za javnost koje je izdao Arcelor Mittal, navodi se da imaju razumijevanja prema građanima Zenice i protestima, no, ipak mole za strpljenje.

Arcelor Mittal navodi da je uložio 41 milion dolara u revitalizaciju i modernizaciju nove opreme, te da će nastaviti raditi na smanjenju emisije štetne prašine i otrovnog dima, ali da će za to trebati vremena.

Dragan Šulović iz Eko foruma Zenica kazao je za Al Jazeeru da kompanije, koje pokušavaju izvući maksimalnu zaradu, nerado investiraju u ekologiju, jer im to stvara investicijske i energetske troškove.

“Mogućnost da se dobije čist zrak je jedan robovski posao koji treba da provode ne samo vlasnici opreme, nego i inspekcija, oni koji trebaju da mjere, itd.”, rekao je Šulović.

Izvor: Al Jazeera