Upitan početak drugog polugodišta u RS-u

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS-a ponovio da je štrajk zaposlenih u obrazovanju "neizbježan" (EPA)
Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS-a ponovio da je štrajk zaposlenih u obrazovanju "neizbježan" (EPA)

U osnovnim i srednjim školama u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska najverovatnije neće na vrijeme početi nastava u drugom polugodištu, s obzirom da prosvjetari ne odustaju od štrajka najavljenog za 21. januar naredne godine.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS-a Stevan Milić ponovio je u subotu da je štrajk zaposlenih u obrazovanju “neizbježan”, jer je nerealno da se smanjenjem plata budžetskih korisnika pokrivaju gubici u entitetskom budžetu.

“Od 21. januara neće biti nastave i djeca neće ići u školu”, prenosi agencija Fena Milićevu poruku nakon sastanka s resornim ministrom Antonom Kasipovićem.

Naredna godina u RS-u bit će prepuna radničkih protesta, štrajkova i blokada, koji predstavljaju oruđe u rukama sindikata, nakon što je prihvaćena odluka Vlade RS-a o smanjenju plata budžetskim i fondovskim korisnicima, izjavila je ranije ovog mjeseca predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić.

Ona je upozorila da će sindikati “pristupiti još radikalnijoj sindikalnoj borbi, jer je očito da protest od 30. novembra nije bio dovoljan da ukaže Vladi na nezadovoljstvo policije, radnika u pravosuđu, prosvjeti i upravi smanjenjem plata od 10 odsto”.

Povećanje cijene rada

Glavni zahtjev sindikata odnosi se na povećanje najniže cijene rada sa 100 na 110 konvertibilnih maraka [55 eura] , čime bi se anuliralo posljednje smanjenje plata budžetskim i fondovskim korisnicima kojem je pribjegla Vlada RS-a, kako bi u entitetskom budžetu uštedjela 56 miliona konvertibilnih maraka [28 miliona eura].

Ministar prosvjete i kulture RS-a Anton Kasipović rekao je da će upoznati Vladu sa stavovima predstavnika Sindikata obrazovanja, nauke i kulture o štrajku, ali i odluci da se ne prihvati Vladina uredba o minimumu procesa rada u vrijeme štrajka.

Kasipović je kazao da je minimum procesa rada predviđen tako što bi se školski sat s 45 skratio na 30 minuta.

“Čuo sam argumente sindikata i upoznao sam ih s prijedlogom odluke o minimalnim uslovima rada i očekujem da se sindikat o tome izjasni. O tome ću da informišem Vladu i da nastavimo dalje pregovore”, rekao je ministar prosvjete i kulture RS-a.

I predstavnici sindikata zdravstva RS-a u subotu su svom resornom ministru Ranku Škrbiću i v.d.direktoru Fonda zdravstva Darku Tomašu predočili da i oni imaju jasne zahtjeve za saniranje teškog stanja u zdravstvu RS-a.

Predsjednik ovog sindikata Milenko Granulić očekuje da će to biti tema posebne sjednice entitetske Vlade, od koje traže da se pojača finansijska disciplina u RS-u, kao i da iznađu dodatna sredstva za finansiranje ovog sektora.

Kako bi zdravstvene ustanove mogle plaćati električnu energiju, tražit će i izdvajanja od lokalnih zajednica.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO