Saslušani prvi svjedoci protiv Miškovića

Osim Miroslava Miškovića i njegovog sina Marka, istraga se vodi protiv vlasnika Nibens grupe Mila Ðuraškovića i još sedmerice osumnjičenih (Reuters)

U Tužilaštvu za organizovani kriminal u petak je saslušano četvero svjedoka u istrazi protiv vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića i još devet osumnjičenih za malverzacije s putarskim preduzećima, koji su, navodno, odbacili mogućnost da su nezakonito postupali.

Tužilac Miljko Radisavljević rekao je za Tanjug da su oni ispitani u vezi s osnivanjem firme Marka Miškovića Mera Investment i s prodajom akcija Preduzeća za puteve (PZP) Niš.

Svjedočili su troje pravnih zastupnika te kompanije – Ivan Smiljković, Ilija Dražić i Ana Petković, ukupno oko sat vremena, dok je posljednji saslušan direktor Mera Investmenta Živojin Petrović.

Zoran Ateljević, branilac osumnjičenog Mila Ðuraškovića, rekao je novinarima poslije saslušanja svjedoka kojem je prisustvovao da su svi negirali mogućnost izvršenja krivičnih djela kada su u pitanju aktivnosti koje su oni imali kao punomoćnici tog pravnog lica.

“Pravni zastupnici Mera Investa su rekli na saslušanju da je sve rađeno u skladu sa zakonom i pozitivnim propisima, što ne čudi, jer se radi o uglednim advokatima”, precizirao je Ateljević.

Nepravilnosti u radu

Tužilioca je, kako je naveo Ateljević, najviše zanimalo da li su oni kao punomoćnici uočili bilo kakve nepravilnosti u radu, što su advokati odbacili.

“Radi se o transparentnim dokumentima, koja su u dokaznom materijalu i iz kojih se može videti da li su u skladu sa zakonom ili ne”, naglasio je Ðuraškovićev branilac.

Podaci iz istrage, posebno kada je riječ o teškoj korupciji, su tajna i podaci se ne objavljuju javno. Istraga se nastavlja saslušanjem svjedoka iduće sedmice.

Osim oba Miškovića, istraga se vodi protiv vlasnika Nibens grupe Mila Ðuraškovića i još sedmerice osumnjičenih da su zloupotrebom službenog položaja izvlačili novac iz putarskih preduzeća i sebi pribavili korist od oko 30 miliona eura.

Pritvor je, osim obojici Miškovića, određen Ðuraškoviću i još četverici njihovih saradnika.

Miroslav i Marko Mišković, kao i Ðurašković terete se da su, od 2005. do kraja 2010. godine, kao suvlasnici u privatiziranom PZP Niš, a preko njega i suvlasnici više preduzeća za puteve – Beograd, Kragujevac, Vranje, Srem put, Bačka put i drugih, neosnovano iz tih preduzeća izvukli novac i imovinu.

Osumnjičeni su od zajedničkog posla zaradili oko 30 miliona eura, od čega je Marku Miškoviću pripalo od 17 do 19 miliona eura, Ðuraškoviću 10 miliona eura, a preduzeću Hemslade 1,2 miliona eura.

Izvor: Agencije