Kosovski Srbi vjeruju u platformu za Kosovo

Srbi sa sjevera Kosova uglavnom vjeruju  da je platforma koju je predstavio predsjednik Tomislav Nikolić dobra za njih, ali se plaše kako će biti primijenjena, izvijestio je novinar Al Jazeere Zoran Kosanović.

Marko Jakšić završio je Pravni fakultet i trenutno radi u Višem sudu u Kosovskoj Mitrovici. O Platformi za Kosovo, koju je predstavio državni vrh Srbije, kaže da napokon daje nadu u rješavanje problema.

“Kako god da deluje nerealno u ovom trenutku, dobra je polazna osnova za dalje pregovore. Meni se čini da je Srbija po prvi put kreativna i izlazi sa nekim novim predlozima u cilju konačnog rešenja problema između Srba i Albanaca na Kosovu”, kazao je on.

Jakšić kaže kako ne planira napustiti sjever Kosova, jer mu se, uprkos svim problemima na tom području, sviđa život u Mitrovici.

On je dodao: “Srbi na severu Kosova će pokušati i verovatno uspeti da sačuvaju svoje institucije koje imaju na severu Kosova, odnosno da će organizovati svoj život onako kako oni smatraju da je neophodno”.

Primjena platforme

I privrednik sa sjevera Kosova Zvezdan Mihajlović vjeruje da je platforma za Kosovo odlična, ali se boji kako će ona biti primijenjena na tom području.

“Smatramo da je izvanredan predlog, barem prema meni, samo je pitanje da li je to spisak lepih želja, kako je to ostvarivo, šta će da bude od svega toga i kako će da bude ostvarivo na terenu”, rekao je on.

Problem ličnih dokumenata, registarskih tablica i slobodnog kretanja Mihajlović vidi kao najveći na Kosovu.

Mihajlović je još kazao: “Nas guraju u kosovske institucije. Da li će ova platforma da se prihvati ili ne, ali po meni, ovo je spisak nerealnih želja naše sadašnje Vlade”.

Srbi na sjeveru Kosova, nakon godina neizvjesnosti, nadaju se što skorijem izlasku iz te situacije.

Predstavnici Srba sa Kosova koji su u petak na sastanku sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem informirani o državnoj platformi za Kosovo odlučili su da prije odluke o podršci detaljno prouče dokument.

Odgovor u pisanoj formi

“S obzirom na to da smo imali malo vremena da proučimo platformu, dogovor je da je pogledamo, analiziramo, raspravimo sa svojim odbornicima i onda pisano dostavimo predsedniku”, rekao je predsjednik Opštine Kosovo Polje Stevica Lazić novinarima poslije sastanka u Beogradu, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, predstavnici Srba u većoj mjeri su zadovoljni platformom, jer smatraju da je u njoj u priličnoj mjeri obuhvaćeno ono što su očekivali, da će garantirati njihov opstanak.

Lazić je najavio da će nakon analize biti održan sastanak predstavnika svih opština sa Kosova, a onda će konačan stav biti dostavljen predsjedniku Srbije u pisanoj formi.

Koordinator opštine Dečani Snežana Paunović rekla je da su predstavnici opština sa Kosova u petak prvi put vidjeli nacrt platforme.

“O njemu će biti reči na sednicama zvaničnih institucija. Očekuje se i još jedan sastanak sa predsednikom Republike o istoj temi pre nego što se tekst platforme nađe na sednici Skupštine kao tema za raspravu”, rekla je ona.

Sastanak u zgradi Predsedništva trajao je nešto više od dva sata, a prisustvovali su mu predstavnici svih 28 opština sa Kosova, kao i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Aleksandar Vulin.

Izvor: Al Jazeera i agencije