U petak saslušanje svjedoka protiv Miškovića

Vlasnik Delta Holdinga, njegov sin Marko Mišković, Milo Ðurašković i još sedam osumnjičenih uhapšeni su u 12. decembra (EPA)

Saslušanje prvih svjedoka u istrazi protiv vlasnika beogradskog Delta Holdinga Miroslava Miškovića i još devet osumnjičenih za malverzacije s putarskim preduzećima počinje u petak u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Branilac suoptuženog Mila Ðuraškovića, advokat Zoran Ateljević, rekao je za Tanjug da je dobio poziv da prisustvuje saslušanju prvog svjedoka u toj istrazi u petak u 12.30 sati.

Najprije će biti saslušani svjedoci direktno povezani s događajima za koje se terete osumnjičeni. Takvih je desetak, a iz njihovih iskaza će se dalje vidjeti i potreba za saslušanjem drugih lica.

U petak bi trebali biti saslušani i zaposleni u firmi Miškovićevog sina Marka, Mera Investment.

Krivično vanpretresno vijeće Specijalnog suda u Beogradu odbilo je u ponedjeljak žalbu na rješenje o određivanju pritvora vlasniku Delte, tako da on ostaje u pritvoru za početak do 30 dana, odnosno do 11. januara.

Vijeće je odbilo i žalbe branilaca Miškovićevog sina Marka, vlasnika Nibens grupe Mila Ðuraškovića i još četvorice osumnjičenih i potvrdilo rješenje sudije za prethodni postupak, kojim im je u prošli petak određen pritvor.

Trojica osumnjičenih se brane sa slobode.

Odluka Suda

Nakon isteka 30 dana, o produženju pritvora za do dva mjeseca ponovno će odlučivati Krivično vanpretresno vijeće Specijalnog suda u Beogradu.

Ukoliko i po isteku tog roka ostanu iza rešetaka, o daljem produženju pritvora odlučivat će Apelacioni sud, sve do podizanja optužnice, koja u tom slučaju mora uslijediti u roku od šest mjeseci od pritvaranja osumnjičenih, predviđeno je Zakonikom o krivičnom postupku.

Miroslav i Marko Mišković, Ðurašković i još sedam osumnjičenih uhapšeni su u 12. decembra zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja izvlačili novac iz putarskih preduzeća i sebi pribavili korist od oko 30 miliona eura i protiv svih 10 će biti provedena istraga.

Miroslav i Marko Mišković, kao i Ðurašković terete se da su od 2005. do kraja 2010. godine, kao suvlasnici u privatiziranom Preduzeću za puteve (PZP) Niš, a preko njega i suvlasnici više preduzeća za puteve – Beograd, Kragujevac, Vranje, Srem put, Bačka put i drugih, neosnovano iz tih preduzeća izvukli novac i imovinu.

Osumnjičeni su, navode tužitelji, od zajedničkog posla zaradili oko 30 miliona eura, od čega je Marku Miškoviću pripalo od 17 do 19 miliona eura, Ðuraškoviću 10 miliona eura, a preduzeću Hemslade 1,2 miliona eura.

Izvor: Agencije