Nikolić predstavio opoziciji plan za Kosovo

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u četvrtak da se Platforma za nastavak razgovora Beograda i Prištine bazira na očuvanju teritorijalne cjelovitosti Srbije, srpskog naroda koji živi na Kosovu, kao i srpskih crkava i manastira.

On je na odvojenim sastancima s predstavnicima opozicionih stranaka istakao da je pitanje Kosova historijsko pitanje, o kojem je potrebno postići najširi mogući konsenzus svih relevantnih političkih faktora, saopćeno je iz pres službe predsjednika Srbije.

Dačić: IMB se poštuje

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u četvrtak da se na prelazima poštuje dogovor i da se ne plaća carina za robu namenjenu sjeveru Kosova, samo je ograničena količina nekih akciznih roba, i najavio da će se 17. januara sastati s visokom predstavicom Evropske unije (EU) Catherine Ashton i kosovskim premijerom Hashimom Thacijem.

On je rekao da će tehničke grupe 10. januara nastaviti tragati za rješenjima kako da se raspodijele prihodi koji bi se prikupili od carine i drugih dažbina.

Premijer je istovremeno izrazio zadovoljstvo načinom na koji se provodi Sporazum o integriranom upravljanju prelazima (IBM), jer se poštuje ono što je dogovorio s Ashton i Thacijem.

“Iskristalisalo se da treba gledati da se reši paralelizam institucija, a da su, sa druge strane, Srbi na severu nešto posebno u odnosu na druge delove Kosova i mi moramo da budemo spremni za razgovore na tu temu. Sve ovo o čemu ovih dana razgovaramo je jedno viđenje kako to sve može da funkcioniše u uslovima kada je to neko privremeno rešenje”, objasnio je Dačić.

Prvi sastanak održan je sa predsjednikom Demokratske stranke (DS) Draganom Đilasom, zatim sa predsjednikom Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislavom Koštunicom, Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomirom Jovanovićem i predsjednikom Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Isztvanom Pastorom.

Predstavnici opozicije obavijestili su predsjednika Srbije da će Platformu za nastavak pregovora Beograda i Prištine predstaviti stranačkim kolegama.

Podršku Platformi i eventualne sugestije predstavnici opozicionih stranaka dostavit će narednih dana, navodi se u saopćenju.

‘U zemlji fantazija’

Američki ekspert za Balkan Daniel Serwer objavio je na svojoj internetskoj stranici Nacrt platforme za Kosovo, koju, kako navodi, predlaže zvanični Beograd u pregovorima s Prištinom, uz komentar da zvaničnici Srbije “žive u zemlji fantazije”.

Navodni Nacrt platforme, objavljen na engleskom jeziku, predviđa uspostavljanje autonomije za četiri srpske opštine na sjeveru Kosova, slične entitetskom statusu.

Nakon što su beogradski mediji ranije ove sedmice objavili vijest o planu za autonomiju, kosovski premijer Hashim Thaci nazvao je ovakav plan antievropskim te kazao da je prijetnja miru, dok premijer Srbije Ivica Dačić nije htio ni potvrditi, ni demantirati navode o sadržaju plana.

Serwer, bivši posrednik u pregovorima Bošnjaka i Hrvata o Daytonskom sporazumu te profesor međunarodnih odnosa na američkom Univerzitetu Johns Hopkins, ocjenjuje da je platforma Srbije za pregovore s Kosovom “ogroman korak unazad” za beogradske pregovarače.

“Pretvaraju se da odgovaraju na zahtjeve međunarodne zajednice za ukidanje ilegalnih srpskih institucija na Kosovu legaliziranjem i ujedinjavanjem istih, uz to da je cijela ‘autonomna’ pokrajina pod suverenitetom Srbije”, piše Serwer.

Nacrt platforme, objavljen na Serwerovom potalu, predviđa uspostavljanje “Autonomne zajednice srpskih opština Kosova i Metohije” s većinskim srpskim i drugim manjinskim stanovništvom.

Brojne nadležnosti

Ova zajednica imala bi nadležnost nad zdravstvom, obrazovanjem, sportom, kulturom i brojnim drugim oblastima.

U sudstvu je predviđeno da autonomna zajednica ima javnog tužioca prvog stepena i sudove prvog i drugog stepena.

Policija takve zajednice bila bi dio policije Kosova, ali bi bila podređena izvršnom vijeću autonomne zajednice.

Predloženo je da se policija formira po uzoru na Autonomnu policiju Katalonije u Španiji.

Predloženo je i da autonomna zajednica nezavisno odlučuje o izgledu i upotrebi svojih simbola (grb, zastava i himna).

Predviđen je i specijalni status za seoske enklave u kojima su Srbi i drugi nealbanci većina te, po mogućnosti, specijalni status za opštinu Gora.

Garanti sigurnosti i demilitariziranog statusa bile bi vojne snage Evropske unije (EU), Vojska Srbije (VS) i Oružane snage Albanije, piše u navodnom Nacrtu platforme.

Serwer piše da je u Nacrtu platforme “vrlo malo toga o čemu bih savjetovao Prištinu da nastavi diskusiju”.

“Washington i Brisel trebali bi biti duboko razočarani te to i kazati”, rekao je on.

Serwer ocjenjuje da “zaista nema sumnje” o odgovoru na pitanje da li je Kosovo nezavisna država, ili, kako to smatra zvanični Beograd, autonomna pokrajina Srbije, “ali EU mora oko toga hodati na prstima, zbog svojih pet članica koje ne priznaju Kosovo”.

“Beograd nije uspio primijeniti jednostavan, ali ključni test pravednosti na svoje prijedloge: koliko bi ih bio spreman predložiti Albancima na jugu Srbije ili Bošnjacima u Sandžaku? Skoro ništa. Zaista je tužno i vrijedno podsmijeha da Beograd za Srbe koji su napustili Kosovo (uključujući njihove nasljednike) traži pravo povratka, kad su Srbi u Bosni i Hercegovini napadno kršili takva prava”, piše Serwer.

Navodni beogradski plan predviđa da bi početna tačka za određivanje autonomnog stausa za seoske enklave u kojima žive Srbi i druge manjine trebala biti “ethnička struktura koja je postojala prije etničkog čišćenja”.

Premijer Srbije je, ranije ovog mjeseca, uoči nove runde pregovora Beograda i Prištine, pozvao  Srbe sa sjevera Kosova da se vrate pregovaračkom procesu i poručio da trebaju imati jedinstvenu politiku sa svojom državom.

“Mi nismo pobedili u ratu, jer da smo pobedili, ne bismo bili u ovoj situaciji. Uvijek ima mesta za herojstvo, ali ne za uzaludne žrtve”, rekao je on.

Dačić je kazao da niko ne treba očekivati kako će u razgovorima uvjeriti Thacija da se Priština vrati u ustavne okvire Srbije.

“Kada ćemo utuviti sebi u glavu da nam je nešto oteto i da trebamo gledati kako spasiti ono što se može spasiti, dajte da pokušamo mirnim sredstvima, možda će nam bolje ići nego ratom”, rekao je Dačić novinarima.

Ljajić: Ne smijemo glavom kroz zid

U četvrtak je počela primjena sporazuma o naplati carine na integriranim prelazima na Kosovu, koji su u Briselu dogovorile radne grupe Beograda i Prištine, prema kome neće biti carinjena roba koja ne podliježe akcizi.

Ranije u četvrtak potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je da je Nacrt državne platforme za Kosovo samo jedan od modela za rješavanje teškog političkog i nacionalnog pitanja i da je taj dokument podložan promjenama.

“Otvorili smo debatu s međunarodnom zajednicom i opozicionim političarima kako bismo došli do izbalansiranog teksta koji treba da dobije što širu podršku u zemlji i svetu”, rekao je Ljajić za beogradski list Novosti.

On je naglasio da Srbija ne smije ići “glavnom kroz zid”, jer se nijedna platforma neće moći realizirati ako je odbaci međunarodna zajednica.

“Jasno je da je naša pregovaračka pozicija teška, zbog faktičkog stanja na terenu. Trudimo se da buduće rešenje uvaži dva ključna principa, bez kojih nema trajnog i stabilnog ishoda: princip pravednosti i princip realnosti. Ako do toga ne dođemo, otvoriće se novi problemi u budućnosti”, istakao je Ljajić.

Ljajić je za Novosti rekao da je sudbina sjevera Kosova jedno od važnih pitanja kojim se bavi platforma.

“Bitno je sada da naša razmišljanja, koja su formulisana u platformi, proverimo i s međunarodnim faktorima i da dođemo do prihvatljivih rešenja za sve strane. Naravno, priznavanje Kosova se isključuje”, naglasio je Ljajić.

On je objasnio da se platforma bavi i položajem Srba koji žive u enklavama.

“Institucionalna rešenja za njih biće različita u odnosu na sever, ali će postojati i korpus zajedničkih pitanja. Velika greška bi bila da se u potpunosti razdvajaju problemi Srba na severu i jugu. Tretiramo i srpsku imovinu na Kosovu, zaštitu srpske kulturne baštine, problem nestalih i raseljenih”, rekao je Ljajić.

Normalizacija odnosa

On je istakao da trajno rješenje za Kosovo mora podrazumijevati i pitanje političkog statusa.

“Pored tehničkog dijaloga koji se vodi u Briselu, otvoriće se i politički pregovori koji treba da dovedu do normalizacije odnosa Beograda i Prištine. To je neminovno i mi se za to pripremamo”, rekao je Lajić.

Ljajić je kazao da je i prijetnja premijera Srbije da će napustiti pregovore ako se ne budu poštovali dogovori imala efekta.

“Srbija želi da primeni sve na šta se obavežemo, ali isto očekujemo i od druge strane. Niko nije osporio da je dogovoreno da nema naplate carine do 10. januara. Radne grupe do sledećeg susreta Dačića i Thacija treba da reše sva preostala pitanja i očekujem da se pregovori nastave”, rekao je on.

Izvori: Al Jazeera i agencije