Matić prijave o braniteljima šalje DORH-u

Matić: Prijave ćemo proslijediti policiji i DORH-u, to je njihov, a ne naš posao (Pixsell)

Ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić izjavio je u četvrtak da će mailove građana koji su nakon objave Registra branitelja u srijedu prijavili tzv. lažne branitelje proslijediti policiji i Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH), prenosi Hina.

Ministarstvo je u srijedu primilo desetine hiljada mailova, a dio njih se odnosio na tzv. lažne branitelje.

„Prijave ćemo proslijediti policiji i DORH-u. To je njihov, a ne naš posao. Građani će reći svoje, kad već nisu institucije rekle“, rekao je Matić novinarima prije početka sjednice Vlade u četvrtak.

Novinare je zanimalo je li ga iznenadio broj prijava.

„Nikad nisam postavljao pitanje o kojem se broju tzv. lažnih branitelja radi, a njima bih poručio da se obrate Potrošačkom kodu, jer je očito da su kupili falš proizvod“, odgovorio je ministar.

Protivljenje Kosor

Registar hrvatskih branitelja od srijede je dostupan javnosti, a Matić je na svečanosti u zagrebačkom Muzeju savremene umjetnosti istakao da je riječ o „najčasnijem popisu u hrvatskoj povijesti“ te da su imena koja čine Registar “u samom temelju Hrvatske”.

Objavi Registra branitelja protivila se bivša šefica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Jadranka Kosor, koja je u januaru kazala kako će se ta stranka boriti protiv njegovog objelodanjivanja.

Nakon ove objave, javnosti su, u elektronskom obliku, postali dostupni ime i prezime branitelja, ime jednog roditelja, godina i mjesto rođenja, ukupan broj dana učešća u ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru prikazana po broju dana i pripadnost hrvatskom Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), odnosno Ministarstvu odbrane (MO).

U posebnom dijelu Registra, koji se objavljuje samo uz pisani pristanak branitelja, bit će i „ratni put” branitelja – naziv jedinice kojoj je vojnik pripadao i vremenski period učešća u ratu.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović kazao je u novembru kako se objavom Registra nikog ne izlaže niti ugrožava, „a čuvaju se podaci koji su osjetljivi“.

Izvori: Al Jazeera i agencije