Budimir ne želi smijeniti federalne ministre

Predsjednik bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Živko Budimir odbio je zahtjev federalnog premijera Nermina Nikšića za smjenu osam ministara u federalnoj Vladi do okončanja pravnih procesa vezanih za entitetsku Vladu.

Budimir je pozvao Nikšića i sve ministre da odmah nastave rad, prenosi Fena.

Obrazlažući svoju odluku na konferenciji za novinare u Sarajevu, Budimir je podsjetio na to da je primio Nikšićev zahtjev 10. decembra.

Nikšić je tražio razrješenje osam federalnih ministara: zamjenika premijera i ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerka Ivankovića Lijanovića (Narodna stranka Radom za boljitak – NSRzB), ministra izbjeglih i raseljenih osoba Adila Osmanovića (Stranka demokratske akcije – SDA), ministra finansija Ante Krajine (Hrvatska stranka prava – HSP Bosne i Hercegovine), ministra energije, rudarstva i industrije Erdala Trhulja (SDA), ministra trgovine Milorada Bahilja (NSRzB), ministra kulture i sporta Salmira Kaplana (SDA), ministra poduzetništva Sanjina Halimovića (SDA) i ministra rada i socijalne politike Vjekoslava Čambera (HSPBiH).

Nikšić je zahtjeve za smjenu svakog ministra posebno utemeljio na identičnim činjeničnim i pravnim kvalifikacijama, pozivajući se na rješavanje strateških i aktuelnih problema u Federaciji, iznoseći tvrdnju da jedan broj ministara ne uživa podršku većine u federalnom Parlamentu, da se dovodi u pitanje izvršenje programa rada federalne Vlade i njenog normalnog funkcioniranja.

Nikšić je naveo da su ovih osam ministra u dva navrata svjesno odbili doći na zakazane sjednice federalne Vlade, znajući da će time onemogućiti njen rad, čime su pokazali da su “nedostojni daljnjeg obavljanja ovako odgovorne funkcije”.

Tvrdio je da su tako pokazali veću odgovornost prema svojim strankama nego prema funkcijama ministra koje obavljaju.

Budimir je istakao da je, poštujući pravilo da i druga strana bude saslušana, od osam ministara uzeo relevantnu dokumentaciju.

Među dokumentima je zahtjev Ivankovića Lijanovića za mišljenje Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine o tome da li je Nikšić bio ovlašten sam uputiti entitetskom Parlamentu prijedlog budžeta Federacije za 2013. godinu na razmatranje i prijedlog zakona o izvršavanju budžeta za 2013. godinu.

Budimir je, također, uzeo u obzir krivičnu prijavu protiv Nikšića koju je osam ministara podnijelo Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, kao i tužbu osam ministara protiv Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine podnesenu Općinskom sudu u Sarajevu u pogledu nezakonitosti u postupanju organa ove banke.

S druge strane, nakon podnošenja zahtjeva, Nikšić nije dostavio nikakvo dopunsko obraćanje.

“Razmatrajući dostavljenu dokumentaciju osam ministara, upitno je koliko su činjenično utemeljeni argumenti predsjednika federalne Vlade o neusvajanju budžeta koje je moglo dovesti do ozbiljnih posljedica po kompletnu Federaciju, njene građane i privredu”, rekao je Budimir.

“Uprkos svim proturječnostima i nezakonitostima koje su bile iskazane na vanrednoj sjednici Skupštine Razvojne banke, u nastavku je održana sjednica federalne Vlade, koja je prekinuta i koja do 17. decembra nije nastavljena, a na kojoj je ministar financija Krajina izložio prijedlog proračuna za 2013. godinu.”

Ne želi prejudicirati odluke Suda

“Rasprava i glasanje su odgođeni za nastavak sjednice, ali do njih nikad nije došlo, jer je osam ministara inzistiralo na tome da predsjednik federalne Vlade povuče svoju nezakonitu odluku o Razvojnoj banci i vrati u zakonske okvire federalnu Vladu u svojstvu Skupštine Razvojne banke”, naveo je Budimir.

Međutim, dodao je, prema tvrdnjama osam ministara premijer Nikšić se oglušio, čime je “stavio do znanja da mu ni usvajanje proračuna u skladu sa zakonskim propisima nije veći prioritet od pojedinaca kojima je u pravnom smislu upitnom odlukom produžio mandate u Razvojnoj banci”.

Budimir dalje tvrdi da je Nikšić svojevoljno uputio federalnom Parlamentu prijedlog budžeta za 2013. godinu te da je, nakon toga, Nikšić “svojim konstrukcijama” optužio osam ministara za blokadu rada Vlade.

“Dvojbeno je da li je na ovaj način premijer Nikšić štitio integritet institucija vlasti, a na čemu je upravo inzistirao u svom prijedlogu za razrješenje osam ministara”, kazao je predsjednik Federacije.

Budimir je zaključio da “nije nadležan utvrđivati odgovornost članova federalne Vlade o pitanju zakonitog ili nezakonitog postupanja” te da ne želi prejudicirati sudske odluke.

On je istakao kako se od njega prijedlozima o razrješenju zapravo traži stav koji bi trebao izraziti “prije odluke pravosudnih tijela, a koja su nadležna presuditi tko je kršio Ustav Federacije, zakone i propisane procedure”.

Izvor: Agencije