Registar branitelja ‘najčasniji popis’

Registar hrvatskih branitelja od srijede je dostupan javnosti, a ministar branitelja Predrag Matić je na svečanosti u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti istakao da je riječ o “najčasnijem popisu u hrvatskoj povijesti” te da su imena koja čine Registar “u samom temelju Hrvatske”.

Objavi Registra branitelja protivila se bivša šefica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Jadranka Kosor, koja je u januaru kazala kako će se ta stranka boriti protiv njegovog objelodanjivanja.


Jadranka Kosor o Registru branitelja

U prisustvu predsjednika Hrvatske Ive Josipovića, predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Hrvatske, general-pukovnika Drage Lovrića, prve potpredsjednice Vlade Vesne Pusić, drugih ministara i predstavnika braniteljskih udruga, vlastite ratne puteve predstavili su ministri Matić, ministar odbrane Ante Kotromanović i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Objavom Registra, javnosti su u elektronskom obliku postali dostupni ime i prezime branitelja, ime jednog roditelja, godina i mjesto rođenja, ukupan broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru prikazana po broju dana i pripadnost hrvatskom Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), odnosno Ministarstvu odbrane (MO).

U posebnom dijelu Registra, koji se objavljuje samo uz pisani pristanak branitelja, bit će i “ratni put” branitelja – naziv jedinice kojoj je branitelj pripadao i vremenski period sudjelovanja u ratu.

Razmjena podataka

Pomoćni podaci iz Registra služit će za tehničku podršku i razmjenu podataka s drugim tijelima i pravim osobama.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović kazao je u novembru kako se objavom Registra branitelja nikog ne izlaže niti ugrožava, “a čuvaju se podaci koji su osjetljivi”.

Matić je tada kazao da zbog objave branitelji neće imati neugodnosti, “kao što ih nisu ni imali”.

Izmjenama zakona se, također, omogućuju povoljniji uvjeti za porodičnu penziju, dodao je on.


Marko Rakar o Registru branitelja

Također se, kako je kazao, rješava pitanje više od 100 podignutih tužbi pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) protiv Hrvatske kojima traže isplatu invalidnine i dodataka.

Rješenja koja imaju proglašavaju se nevažećima, rekao je ministar, dodajući da će se time otkloniti mogućnosti daljnjih postupaka, a u saradnji s državnim odvjetništvom, pokrenuti postupci za povrat nezakonito stečenih isplata s kamatama, “kako je Hrvatska i njima plaćala”.

Kosor je u januaru izjavila da “objava registra nije moguća, jer nije u skladu sa zakonima, a nepoštivanje toga moglo bi dovesti do novih tužbi”.

Izvori: Al Jazeera i agencije