Zadužena Galenika pred prodajom

Najveća farmaceutska kompanija u Srbiji do kraja godine će se naći na međunarodnom tenderu.

U Ministarstvu finansija Srbije kažu da Galenika posluje s velikim gubicima, a ekonomisti ne očekuju da će, zbog duga od 170 miliona eura, kompanija biti s lakoćom prodana.

Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić iz Beograda javlja da, i pored toga što proizvodni lanac funkcionira dobro, ova fabrika posluje s velikim gubicima.

Galenika ne može naplatiti zaostale isporuke lijekova, jer su veledrogerije u stečaju.

Dokapitalizacija umjesto privatizacije

Sindikati predlažu dokapitalizaciju, umjesto potpune privatizacije.

“To stvara mogućnost da strani proizvođači oforme kartel i da cene prilagode cenama u okruženju, a cene lekova u okruženju i Evropskoj uniji (EU) su najmanje tri puta veće nego u Srbiji”, kaže Zoran Pantelić, predsjednik sindikata Nezavisnost Galenika a.d.

Za ministra finansija nema dileme da Galeniku treba staviti na međunarodni tender. Mlađan Dinkić kaže da država više ne želi plaćati gubitke kompanije čiji je osnivač.

“Više nemamo nameru da obezbeđujemo garancije za kredite za likvidnost, da faktički prevaljujemo dugove Galenike, kao na javni dug građana Srbije, i želimo da osiguramo budućnost Galenike tako što ćemo na međunarodnom tenderu naći ozbiljnog strateškog partnera”, kaže Dinkić.

Nastaviti s proizvodnjom

Koliko će Galenika vrijediti na tenderu odlučit će Vlada Srbije. Ministarka zdravlja Slavica Đukić-Dejanović smatra da Galenika mora nastaviti s proizvodnjom lijekova.

“Da li je to prodaja, da li je to zajedničko ulaganje, da li je to nešto treće… očigledno je da ćemo o tome razgovarati na Vladi, ali je najstrašnije da Galenika stoji”, kaže ona.

Država sa 85 posto ima najveći vlasnički udio u firmi koja upošljava oko 2.300 ljudi. Ostatak pripada malim akcionarima.

Snabdijevanje redovno

Prema podacima Ministarstva finansija, dug Galenike iznosi oko 170 miliona eura. I pored teške situacije, u Galenici kažu da je snabdijevanje lijekovima redovno.

Ekonomisti ne očekuju da će Galenika biti brzo prodana. Smatraju da niko ne želi uložiti u fabriku koja nema certifikat da izvozi lijekove na tržište EU.

Stečaj se navodi kao jedno od mogućih rješenja.

“U stečaju vid prodate imovinu poverioci tog preduzeća izgube, ali ipak u rukama nekih novih vlasnika ta imovina može dati neke bolje rezultate”, tvrdi ekonomista Milan Kovačević.

Nekada uspješna kompanija iz Zemuna prošlu godinu je završila sa gubitkom od 13 miliona eura. Ovo će biti treći pokušaj da se Galenika proda na tenderu.

Izvor: Al Jazeera