Srbija za sjever Kosova traži autonomiju

Beograd će za sjever Kosova tražiti najširu moguću teritorijalnu i suštinsku autonomiju, neku vrstu entiteta poput Republike Srpske, a ta ideja o statusu sjevera nalazi se u središtu državne platforme za Kosovo, saznaju beogradske Večernje novosti.

Prema nezvaničnim informacijama lista, Srbija bi trebala da se bori za što šira statusna i formalna prava sunarodnika na Kosovu.

Dogovor o strategiji

“U praksi, tamo više ne bi bile institucije Srbije, već te srpske autonomije i taj prijedlog biće tema za raspravu sa međunarodnom zajednicom”, piše list.

Platforma će se, također, pozivati i na Ustav Srbije, jer Beograd ni pod kojim uslovima neće priznavati nezavisnost kosovske države.

“Ovakvim pristupom brani se glavni cilj – da se što više olakša svakodnevni život sunarodnika, a da, istovremeno, oni ne budu striktno vezani za institucije u Prištini”, piše list.

Državni vrh Srbije postigao je dogovor o strategiji za buduće političke pregovore o Kosovu.

Preostalo je da se o njemu izjasne poslanički klubovi, Srbi s Kosova i, na kraju, Parlament.

Ministar građevinarstva Srbije Velimir Ilić izjavio je da državni vrh radi na tome da se u rješavanju kosovskog pitanja izvuče maksimum, a cilj je da platforma o Kosovu, koja se priprema, bude primjenjiva i u skladu sa Ustavom.

Ilić nije precizirao o kojim rješenjima i prijedlozima za Kosovo je konkretno riječ. 

“Još se o tome razgovara i pregovara. Dogovor je bio i sa ambasadama i sa nekim veoma važnim državnicima širom sveta da se obave konsultacije”, odgovorio je Ilić na pitanje da li je “maksimum koji Srbija može da izvuče” poseban status za sjever Kosova

On je rekao, gostujući na RTS-u, da nije cilj usvajanje bilo kakve platforme, koja će biti mrtvo slovo na papiru, već da taj dokument bude primjenljiv. 

U tjesnacu

“Želimo da usvojimo platformu koja će imati neku primenljivost i da bude u skladu sa Ustavom, bez obzira što je Ustav sada zakomplikovao neke stvari koje se sada pregovaraju”, naglasio je Ilić. 

Ilić je napomenuo da na planu za Kosovo radi cjelokupan državnih vrh, predsjednik države Tomislav Nikolić i Vlada.

“Svi su razgovarali i pregovarali prethodnih godina i svi su nas doveli u neki tesnac iz kojeg se ne može tek tako izaći”, rekao je Ilić.

Izvor: Agencije