Sanader vraćen u zatvor Remetinec

Sanader je prebačen u zatvorsku bolnicu (EPA)

Ivo Sanader kome je u utorak ujutro pozlilo, pa je prekinuto suđenje za aferu Fimi medija, nakon pregleda je vraćen u zatvor Remetinec, prenijeli su hrvatski mediji.

Iz zatvora su prije nastavka glavne rasprave obavijestili predsjednicu sudskog vijeća Ivanu Čalić da je Sanader loše te da nije sposoban za dolazak na suđenje, javlja Hina.

Sudu je dostavljena i historija njegove bolesti, pa je rasprava zakazana za utorak odgođena za srijedu, kada će se više znati o kakvim se zdravstvenim tegobama radi i hoće li bivši premijer biti sposoban za nastavak suđenja.

Njegovi branitelji izjavili su da se on nije žalio ni na kakve tegobe i da ne znaju o čemu je riječ.

Kažu da su za njegovo loše zdravstveno stanje doznali tek u utorak ujutro u sudnici.

Na ročištu u utorak trebali su svjedočiti zagrebački advokat Pero Lozica, direktor vinkovačke televizije Dragutin Veselčić, glavni urednik i direktor Hrvatskog lista Ivica Marijačić, te poduzetnik Marijan Primorac.

Oni će biti pozvani na raspravu 22. januara 2013.

Presuda za Inu-MOL

Slučaj Fimi media odnosi se na najveću korupcijsku aferu u Hrvatskoj.

Sanader je optužen da je s HDZ-om i nekoliko bivših stranačkih  dužnosnika „izvukao” gotovo 10 miliona eura iz državnih institucija i firmi, koje su navodno završile u stranačkom “crnom fondu” i privatnim džepovima.

U odvojenom postupku, Sanader je prošlog mjeseca nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora u Županijskom sudu u Zagrebu.

U tom slučaju Sanader je proglašen krivim za ratno profiterstvo, jer je 1994. primio proviziju od austrijske Hypo banke, te za primanje mita, kada je izdao nacionalne interese predavši upravljačka prava u Ini mađarskom MOL-u.

Sanaderovi advokati najavili su žalbu.

Bivšem hrvatskom premijeru sudi se u još tri krivična postupka.

Izvori: Al Jazeera i agencije