Prevrnuo se autobus sa studentima iz BiH

Autobus s 55 studenata kretao se iz Zagreba u smjeru Kutine (Anadolija)

Autobus u kojem su se nalazili studenti Arhitektonsko-građevinskog-fakulteta Univerziteta u Banjaluci prevrnuo se na autoputu Zagreb – Nova Gradiška u Hrvatskoj, a niko od 37 povrijeđenih nije u životnoj opasnosti.

Hitna pomoć prevezla je 27 osoba u sisačku bolnicu, a 10 lakše povrijeđenih u novogradišku bolnicu, navodi agencija Hina. Nakon pružene ljekarske pomoći povrijeđenima, dvije su osobe s nešto težim povredama zadržane u bolnici u Sisku.

Saobraćajna nezgoda autobusa Teša-turs, u kojem je bilo ukupno 55 putnika, dogodila se oko jedan sat u utorak ujutro na dionici autoputa između Popovače i Kutine. Vatrogasci su prvi došli na mjesto nesreće i ukazali pomoć pri izvlačenju studenata iz vozila.

Bilo je angažirano i više kola hitne pomoći na prevoženju povrijeđenih.

U izvlačenju studenata iz prevrnutog autobusa učestvovali i studenti iz drugog autobusa, među kojima je bilo i studenata Medicinskog fakulteta banjalučkog Univerziteta.

Posjeta Grazu

Studenti iz bh. grada su se vraćali sa studijske posjete austrijskom Grazu, koju su organizirali lokalni komitet Međunarodnog udruženja studenata građevinarstva IACES Banja Luka i nevladina omladinska organizacija Centar za razvoj karijere Banja Luka.

Predsjednik Vlade bh. entiteta Republika Srpska Aleksandar Džombić razgovarao je s dekanom Arhitektonsko-građevinskog fakulteta u Banjoj Luci Milenkom Stankovićem, interesujući se za zdravlje studenata koji su u Hrvatskoj imali saobraćajnu nesreću. 

Stanković je informirao premijera da, osim lakših povreda, pretrpljenog straha i šoka, niko od studenata nije životno ugrožen. Dvoje studenata s lakšim povredama zadržano je u bolnici u Sisku, a jedna studentica je prevezena u Klinički centar u Banjoj Luci, potvrđeno je iz entitetske Vlade. 

Ostali studenti su već na putu ka ovom bh. gradu uskoro bi trebali stići svojim kućama.

Karivična prijava

Kako je hrvatski Jutarnji list saznao od Natalije Mezak Dolenčić, policijske službenice za odnose s javnošću Policijske uprave Sisačko-moslavačke, autobusom je upravljao 38-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine.

Utvrđeno je autobus prešao preko zaustavne trake i završio u kanalu pokraj autoceste, gdje se prevrnuo na bočnu stranu. Vozač autobusa će biti krivično prijavljen zbog izazivanja prometne nesreće, navodi hrvatski list.

Uviđajem je utvrđeno da se autobus nije sudario s drugim vozilom pa je moguće da je vozač izgubio nadzor ili je zbog umora zaspao.

Izvor: Agencije