Mandat sudija ICTY-ja do kraja 2013.

Rusija je bila suzdržana tokom glasanja, a Velika Britanija i SAD podržale su rad ICTY-ja (Reuters)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) u ponedjeljak je u svom sjedištu New Yorku usvojilo rezoluciju kojom se produžava mandat sudija Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) kako bi se omogućilo pravovremeno zatvaranje tog Suda do kraja 2014. godine.

U rezoluciji Vijeće traži da Sud poduzme “sve moguće mjere” kako bi što prije moguće dovršio svoj rad i omogućio zatvaranje do 31. decembra 2014. godine, te da do 15. aprila 2013. predstavi plan okončanja procesa i prenosa svih preostalih zadataka na novo međunarodno tijelo.

Rusija je pri glasanju bila suzdržana, jer smatra da se rezolucijom ne rješava neučinkovitost Suda.

SAD i Velika Britanija podržale rad Tribunala

“U radu ovog Suda ima ozbiljnih sistemskih problema kojima se ovo tijelo ne bavi”, rekao je zamjenik ruskog ambasadora pri Vijeću sigurnosti UN-a Sergej Karev.

“Mjere Tribunala koje su imale za cilj navodno poboljšati efikasnost suđenja postigle su suprotan efekat. Sistematske greške rukovodstva Tribunala da poštuje svoja obećanja o krajnjim rokovima za okončanje svog rada definitivno su oslabile naše povjerenje u to tijelo”, naglasio je Karev.

Sudijama je mandat produžen do 31. decembra 2013. ili dok ne dovrše slučajeve na kojima rade.

Prema ranijim odlukama Vijeća sigurnosti, ICTY i ICTR (Sud za zločine u Ruandi) prestaju s radom 31. decembra 2014. godine.

Rezidualni mehanizam koji će zamijeniti ICTY počinje funkcionirati 1. jula 2013. godine u Hagu, a onaj za ICTR je počeo s radom 1. jula ove godine.

SAD i Velika Britanija su podržale rad Tribunala.

Izvor: Agencije