Crna Gora zatvorila prvo poglavlje s EU-om

Crna Gora je u utorak u Briselu zatvorila prvo pregovaračko poglavlje koje se tiče nauke i istraživanja, poglavlje 25, samo dva i po mjeseca nakon bilateralnog screeninga.

Evropska unija (EU) smatra da mjerila za privremeno zatvaranja 25. pregovaračkog poglavlja nisu potrebna, s obzirom na dobar nivo usklađenosti crnogorskih s evropskim propisima i ograničenim obimom evropskih pravnih tekovina u toj oblasti, navode podgorički mediji.

EU je na osnovu toga ocijenila da u ovoj fazi za poglavlje 25 nisu potrebni dalji pregovori, zaključeno je na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju ove zemlje Uniji.

Delegaciju EU-a predvodila je ministrica vanjskih poslova Kipra Erato Kozakou-Marcoullis. Crnogorsku delegaciju su predvodili crnogorski vicepremijer i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić i ministarka nauke Sanja Vlahović.

Evropsku komisiju (EK) predstavljao je komesar za proširenje i evropsku politiku susjedstva Štefan Fule, navodi se u saopćenju crnogorske Vlade.

EU termin “privremeno zatvoreni” koristi iz razloga što Unija nastavlja pratiti kako se Crna Gora ponaša u ovoj oblasti, i, ukoliko se pojavi potreba, opet vratiti na ovo poglavlje u određenom trenutku.

Lukšić: Važan dan

Učesnici konferencije su podsjetili da je Crna Gora počela pregovore u junu i da je od tada napravljen dobar napredak u screeningu za ključna poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe, sigurnost i osnovna ljudska prava.

“Crna Gora je pozvana da usvoji Akcione planove za ta poglavlja, koji sadrže mjerila za njihova otvaranja”, ocijenjeno je na konferenciji.

Šef crnogorske diplomatije ocijenio je da je ovo važan dan za Crnu Goru u procesu europskih integracija.

“U teškim vremenima, kad se suočavamo sa ekonomskom krizom, vrlo je bitno nastaviti sa slanjem signala ohrabrenja zemljama Zapadnog Balkana koje planiraju i žele da nastave reforme kako bi zaslužile svoje mjesto u EU”, rekao je Lukšić, izražavajući uvjerenje kako će Crna Gora nastaviti ići tim putem.

Nastaviti promjene

Evropski komesar za proširenje istakao je potrebu da Crna Gora ojača institucije i okvire za borbu protiv organiziranog kriminala.

“Zemlja mora razviti solidnu evidenciju istraga, suđenja, osuda te zapljene prihoda kriminala i trgovine drogama”, rekao je Fule.

On je kazao da Crna Gora treba nastaviti rigorozno provoditi strukturne promjene, fiskalnu konsolidaciju te poboljšavati poslovno okruženje kako bi unaprijedila vlastitu ekonomiju, konkurentnost i povećala zaposlenost.

Pozvao je Crnu Goru da riješi dugotrajne ekonomske probleme aluminijske industrije.

Sljedeća Konferencija o pristupanju će biti planirana, kada bude potrebno, u cilju unapređenja procesa u prvoj polovini 2013. godine.

Crnu Goru na putu ka punopravnom članstvu u EU očekuje 35 pregovaračkih poglavlja.

Izvor: Agencije