CG: Univerzitet nezadovoljan budžetom

Prijedlogom budžeta za 2013. godinu od 1,26 milijardi eura za Univerzitet Crne Gore opredijeljeno je između 11 i 12 miliona eura.

Zaposleni na Univerzitetu ističu da je to nedovoljno za osnovne potrebe te institucije. Od Vlade će tražiti izmjene, saznaje reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Dok opozicija ne želi komentirati novi budžet, koji su, kako kažu, tek dobili, u vladajućim partijama ocjenjuju ga realnim, opreznim i okrenutim socijalnim potrebama građana.

Kao dobre strane vide smanjenje javne potrošnje, manji budžetski deficit, a kao mogućnost bolju naplatu poreza.

“Moramo akcent staviti na smanjenje sive ekonomije, smanjiti poreski dug i izmijeniti porez, jer je to pravedan i efikasan način za prikupljanje sredstava u budžetu”, kaže Damir Šehović iz vladajuće Socijaldemokratske partije (SDP).

Deficit od 100 miliona eura

Za ekonomistu Vasilija Kostića budžet je odraz stanja u kome se nalazi ekonomija države. Kaže da procjena ekonomskog rasta od 2,5 posto nije nerealna, te da je najveći problem rast javnog duga.

“Sasvim je izvjesno da će dug rasti i da 230 do 250 miliona eura nije realno. Mislim da će ona biti veća, otprilike 390 miliona eura, a to je preko 55 odsto u odnosu na ovo što se planira”, kaže Kostić.

Uprkos najavama Vlade, Kostić ne očekuje značajnija smanjenja plata zaposlenih u javnoj upravi ili otpuštanja.

Budžetom za narednu godinu predviđa se deficit od blizu 100 miliona eura, kao i zaduženje države od 250 miliona eura.

Konačnu riječ o budžetu dat će Parlament ove i naredne sedmice.

Izvor: Al Jazeera