Bez dogovora oko viza za Zapadni Balkan

Malmstrom: Približili smo stavove, ali bi bilo bolje kad bi Evropsko vijeće bilo malo fleksibilnije (AFP)

Predstavnici Evropskog vijeća, Evropske komisije (EK) i Evropskog parlamenta (EP) nisu se u utorak uspjeli dogovoriti oko mehanizma za suspenziju bezviznog režima za zemlje Zapadnog Balkana, proizilazi iz izjave koju je putem Twitter naloga dala evropska komesarka za unutrašnje poslove Cecilia Malmstrom.

“Trijalog o Schengenu i azilantima. Približili smo stavove, ali bi bilo bolje kad bi Evropsko vijeće bilo malo fleksibilnije”, napisala je ona na društvenoj mreži, ne navodeći nikakve druge detalje.

Ovo praktično znači da mehanizam za suspenziju vizne liberalizacije, za koji je ranije bilo najavljeno da bi mogao biti usvojen u EP-u već početkom sljedeće godine, neće u doglednom roku moći stupiti na snagu.

Ovaj mehanizam, zvanično nazvan “zaštitna klauzula”, osmišljen je odgovor na navalu lažnih azilanata u pojedine evropske zemlje, a kao izvor problema obično se navode Srbija i Makedonija.

Neuobičajena kritika

Usvajanje zaštitne klauzule u EP-u značilo bi da se građanima zemalja u kojima je konstatirana masovna zloupotreba slobodan ulaz u zonu Schengena po kratkom postupku mogu privremeno uvesti vize.

Međutim, nakon što ju je EK predložila, klauzula je već duže od 18 mjeseci “zaglavljena” u Evropskom vijeću, koji se ne može složiti oko pojedinih detalja, a svoje neslaganje s nekim odredbama u paketu predloženih amandmana iznijeli su i neki članovi EP-a.

Zbog toga je u utorak iza zatvorenih vrata održan sastanak predstavnika tri institucije Evropske unije (EU), ali izgleda da puna saglasnost još nije postignuta.

U Briselu je krajnje neuobičajeno da članovi EK-a javno iznose kritike, čak i vrlo blage i uopćene, na račun Evropskog vijeća.

Izvor: Agencije