Samo hitne službe prolaze kroz Jarinje

Privrednici daju nadležnim rok od tri dana da riješe problem uvoza robe iz Srbije sa sjevera Kosova (AP)

Pripadnici Evropske policijske misije (EULEX) zaustavili su privrednike iz četiri srpske općine sa sjevera Kosova ispred administrativnog prelaza Jarinje, gdje su najavili blokadu zbog nepoštivanja sporazuma o integriranom upravljanju prelazima.

Više desetina vozila Srba iz četiri općine sa sjevera Kosova stiglo je nešto iza 10 sati do prelaza Jarinje, na kosovskoj strani, gdje su zaustavljeni i nije im dozvoljeno da dođu do integriranog prelaza, koji se nalazi na teritoriji Srbije.

Policajci EULEX-a razvukli su bodljikavu žicu i postavili prepreke na magistralnom putu Raška – Leposavić, ispred prelaza, preko koga se propuštaju samo vozila hitne službe.

Privrednici iz četiri srpske općine sa sjevera Kosova najavili su za ponedjeljak dvosatnu blokadu  i davanje roka od tri dana nadležnim da riješe problem uvoza robe iz Srbije sa sjevera Kosova.

Jedan od privrednika iz Kosovske Mitrovice Radoš Petrović izjavio je za Tanjug da su privrednici sa sjevera izričiti u stavu da ne žele plaćati porez i ostale dadžbine kosovskim institucijama.

Protest upozorenja

Petrović je naglasio da privrednici ne bježe od plaćanja poreza, da traže vraćanje u sistem PDV-a Republike Srbije i poštivanje zaključka sa jedne od prethodnih sjednica Vlade Srbije, u kojem, između ostalog, stoji da neće biti plaćanja carine na prelazima Jarinje i Brnjak.

EULEX i kosovski carinici, od početka primjene Sporazuma o integriranom upravljanju prelazima, robu koja iz centralne Srbije ulazi na sjever Kosova preko Jarinja upućuju na carinjenje na terminal u južni dio Kosovske Mitrovice.

Također, preko Jarinja je zabranjen uvoz akcizne robe, tako da je kosovski carinici vraćaju sa Jarinja i upućuju na Merdare, što je, prema ocjeni privrednika sa sjevera Kosova, za njih apsolutno neprihvatljivo.

“Zbog takvog stava mi ćemo održati protest upozorenja na administratrivnom prelazu Jarinje i saobraćaj će biti obustavljen dva sata. Čekaćemo odgovor Vlade Srbije i EULEX-a, kojima će biti ostavljeno 72 sata da nam odgovore šta se tačno dogovorilo u Briselu”, rekao je Petrović.

On je upozorio da će nakon tri dana, ako ne bude promjena, protesti privrednika biti radikalizirani.

Čekanje na Brisel

Također, najavljeno je da u vremenu protesta od 10 do 12 sati u Kosovskoj Mitrovici i ostalim srpskim općinama na sjeveru Kosova neće raditi privredni subjekti.

Privrednicima iz Kosovske Mitrovice priključit će se i  oni iz općina Zubin Potok, Zvečan i Leposavić.

Predsjednik Privredne komore Kosova i Metohije Zoran Ðurović izjavio je za Tanjug da je stav Komore da ipak ne treba podizati tenzije, već sačekati ishod dijaloga u Briselu koji se vodi povodom ovog pitanja.

Ðurović je naglasio da je stav Privredne komore kompatibilan sa stavom Vlade Srbije po ovom pitanju.

“Ne treba podizati tenzije, treba sačekati dogovor u Briselu i onda videti šta dalje”, naglasio je Ðurović.

Izvor: Al Jazeera


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada