NATO: Važna regionalna uloga Crne Gore

Vlada Crne Gore ostaje na kursu integracija u EU i NATO i jačanja regionalne saradnje (http://www.gov.me)

Crna Gora ima važnu regionalnu ulogu u procesu euroatlantskih integracija i njen napredak može služiti kao podstrek svim državama Zapadnog Balkana koje teže članstvu u NATO, poručio je generalni sekretar Alijanse Anders Fogh Rasmussen.

Rasmussen, koji se u ponedjeljak u Briselu sastao s potpredsjednikom crnogorske Vlade i ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Igorom Lukšićem, istakao je da će napredak svake države biti vrednovan na osnovu individualnih dostignuća, saopćeno je iz Vlade Crne Gore.

“Crna Gora je pozitivan primjer u ispunjavanju europske i euroatlantske agende, što potvrđuju i njeni konkretni rezultati u oba procesa”, istakao je Rasmussen.

Zadovoljstvo saradnjom

Rasmussen je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i zahvalio Lukšiću na doprinosu koji Crna Gora daje u ISAF misiji, kao i na spremnosti da nastavi doprinositi stabilnosti Afganistana i nakon 2014. godine.

Generalni sekretar NATO-a naglasio je važnost Američko-jadranske povelje, koja predstavlja “vrlo značajan regionalni mehanizam saradnje za promoviranje stabilnosti i sigurnosti, kako na regionalnom, tako i globalnom nivou”.

Lukšić je istakao da nova Vlada Crne Gore ostaje na kursu integracija u Evropskoj uniji (EU) i NATO i jačanja regionalne saradnje, kao glavnim vanjskopolitičkim prioritetima.

“Pozitivni zaključci sa samita u Chicagi, ali i iz Izvještaja o napretku u drugom ciklusu MAP-a, ohrabruju nas i motivišu da nastavimo sa reformama i ispunjavanjem obaveza na putu ka punopravnom članstvu u NATO-u”, navodi se u saopćenju crnogorske Vlade.

Premijer Lukšić je dodao da je ova godina bila veoma uspješna u oba integraciona procesa i da će Vlada i u narednom periodu biti fokusirana na unutrašnje reforme i na oporavak ekonomije.

Izvor: Agencije