Mađarska priznala Republiku Makedoniju

Mađarski mnistar vanjskih poslova nije precizirao koji su razlozi za donošenje takve odluke Budimpešte (AFP)
Mađarski mnistar vanjskih poslova nije precizirao koji su razlozi za donošenje takve odluke Budimpešte (AFP)

Mađarska je saopćila da će ubuduće Makedoniju priznavati pod zvaničnim imenom Republika Makedonija, a ne kao Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju (Former Yugoslav Republic of Macedonia, FYROM), kako je ta zemlja priznata u Ujedinjenim narodima (UN) i kako to zahtijeva Grčka, koja se sa Skopljem o toj temi spori od 1991. godine.

Od kako je 1991. godine Makedonija proglasila nezavisnost od bivše Jugoslavije, Grčka joj osporava pravo da se zvanično naziva Republika Makedonija, smatrajući da bi to moglo da podrazumijeva teritorijalne aspiracije Skoplja na sjevernu grčku provinciju, koja se, također, zove Makedonija.

“Odluka da se Makedonija prizna pod imenom Republika Makedonija donesena je prije izvjesnog vremena”, rekao je u ponedjeljak za AFP šef mađarske diplomatije Gabor Kaleta, dodajući da će Mađarska ubuduće Makedoniju na taj način oslovljavati u njihovim bilateralnim odnosima.

Kaleta nije precizirao koji su razlozi za donošenje takve odluke Budimpešte, ali je najavio da će oni biti objelodanjeni u budućnosti, navodi Tanjug.

Grčka je Makedoniji u oktobru ponudila nacrt memoranduma o razumijevanju, “kako bi se učinio kvalitativni napredak” u pregovorima oko imena Makedonije, koji su do sada vođeni pod pokroviteljstvom UN-a, ali nisu urodili plodom.

Izvor: Agencije


Povezane

Gost Al Jazeere u Skoplju bio je Ivica Bocevski, bivši vicepremijer za eurointegracije Makedonije. On je govorio o sporu sa Grčkom o imenu, da li će se on riješiti do proljeća 2013. kada EU planira novi izvještaj o napretku u Makedoniji. Iznio je svoje mišljenje o spornim tačkama između Bugara i Makedonaca, kao i njegovoj […]

Dobrosusjedski odnosi Makedonije postali su glavni kriterij da bi ta država dobila početak pregovora sa EU. Poslije tri godine odbijanja i pored preporuke Evropske Komisije da joj bude dat datum za početak pregovora, Makedonija je konačno napravila mali pomak. Da li će se to pretočiti i u datum slijedeće godine, zavisi od pregovorima sa Grčkom […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO