Kosovo: Za slučaj ‘Blaca’ 54 godine zatvora

Izricanju presude nisu prisustvovala trojica od peterice optuženih (koha.net)

Mješovito sudsko vijeće Okružnog suda u Prištini izreklo je kaznu od 54 godina zatvora peterici optuženih u slučaju “Blaca”, koji se terete za teško ubistvo i pokušaj ubistva.

Shpresim Uka osuđen je na 15 godina zatvora, Sadik Abazi na 12 godina, Driton Hajdari na sedam godina, Bekim Syla na 12 godina i Shaban Syla na osam godina zatvora, saopćio je u ponedjeljak Eelux.

U ovom slučaju svjedok saradnik je bio Nazim Bllaca, a slučaj je vodio tužilac Eulexa, navodi Tanjug.

Izricanju presude nisu prisustvovala trojica od peterice optuženih – Shpresim Uka, Bekim Syla i Driton Hajdari.

Predmet se odnosi na ubistvo Ibusha Kllokoqija, bivšeg pripadnika državne sigurnosti Kosova, koji je ubijen 1999. godine poslije okončanja rata na Kosovu.

Istekao rok za optužnicu

Oni su optuženi i za ubistva, kao i za pokušaje ubistva članova i funkcionera Demokratskog saveza Kosova (DSK) Adema Salihaja.

Odbačena je o optužba za pokušaj ubistva Ismeta Arifija, zbog isteka roka za podnošenje optužnice, navodi Internet portal Koha.net.

Glasnogovornik Eulexa Nicholas Hawton je krajem prošle godine izjavio da se radi o osumnjičenima za ubistva i pokušaje ubistava koja su izvršena 1999. i 2000. godine.

Nazim Bllaca je postao poznat javnosti prije dvije godine, zbog optužbi da je bio jedan od pripadnika jedinice za ubistva u okviru kosovske obavještajne agencije formirane tokom rata na Kosovu.

Bllaca je priznao da je izvršio jedno ubistvo i da je učestvovao u desetak ubistava.

Bllaca je zaštićeni svjedok u dva sudska procesa za teška ubistva počinjena tokom rata na Kosovu.

Izvor: Agencije