Bez dogovora o budžetu Makedonije

U makedonskoj Skupštini bez dogovora je završilo usaglašavanje stavova o budžetu za 2013. godinu.

Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska izvještava da Vlada nije prihvatila prijedloge opozicije da se umanje troškovi u budžetu za narednu godinu.

Skupštinska rasprava o oko 1.200 amandmana opozicije traje sedmicama.

Igor Ivanovski iz Socijaldemokratskog saveza navodi da njihov prijedlog predviđa smanjenje za 204 miliona eura, “koje se trebaju potrošiti na spomenike, barokne fasade, kriminal, korupciju, reklame, namještaj, luksuzna vozila, sve ono što podrazumijeva nerazumno trošenje u vrijeme krize.”

Opozicioni socijaldemokrati su najavili povlačenje više od sedamsto amandmana i podršku budžetu, ukoliko vlada prihvati njihov prijedlog štednje.

Bez dogovora

Ministar finansija Zoran Stavreski i predstavnici  socijaldemokrata ni nakon višesatnih pregovora nisu postigli dogovor.

On optužuje socijaldemokrate da vode politiku blokade donošenja budžeta.

“Vladi su dostavili dokument koji ne predstavlja način za deblokadu budžeta za 2013, nego dodatno blokira budžet i njegovo donošenje te ugrožava interese svih građana Makedonije”, rekao je Stavreski.

Dogovoreno je da se razgovori nastave u srijedu.

U međuvremenu i skupštinske komisije nastavljaju debatu o predloženim amandmanima.

Ali socijaldemokrati su svojim zahtjevima prekinuli rad zakonodavno-pravne komisije.

Privremeno finansiranje

Traže da njihovi amandmani budu prvo usvojeni na komisiji za budžet, a poslije toga traže otvaranje rasprave kod zakonodavno pravne komisije.

Ako se budžet ne donese do kraja godine, prema zakonu, sve budžetske potrebe bit će pokrivane privremenim finansiranjem. Plate i penzije bit će isplaćivane.

Planirani budžet za 2013. je 2,7 milijardi eura,  sa deficitom od 3,5 procenata ili blizu 300 miliona eura, koje Vlada namjerava osigurati kreditima.

Izvor: Al Jazeera