Zagreb za zajednicu država, ne federaciju EU

Milanović: Ne idemo prema federalizaciji, nego prema čvršćem mehanizmu nadzora banaka. (EPA)

Evropska unija ne ide prema federalizaciji, nego prema tješnjoj suradnji i ona ostaje zajednica samostalnih i suverenih država, izjavio je hrvatski premijer Zoran Milanović u Briselu gdje traje samit EU-a na kojem će biti riječi o novoj arhitekturi eurozone potaknutoj borbom protiv krize, javila je Hina.

“Ne idemo prema federalizaciji, nego prema čvršćem mehanizmu nadzora banaka. Europska unija je skočila u monetarnu uniju, a da nije riješila fiskalne i bankarske odnose, što se sada radi. Ja sam za Europu, ali ne za federalizaciju Europe jer je to naprosto zajednica samostalnih i suverenih država. Hrvatska će to i ostati, dakle nema federalizacije, nego samo tješnja suradnja”, rekao je Milanović.

Hrvatski interes

Govoreći o dijelu zaključaka o proširenju, koji će biti potvrđeni na samitu, u kojima se Hrvatsku podsjeća na poštivanje međunarodnih ugovora, uključujući i pitanja sukcesije te o tome postoji li opasnost da Slovenija ne ratificira pristupni ugovor, Milanović je rekao da se Hrvatska drži svojih međunarodinh obaveza.

“Jasno je da se kao i sve države moramo držati međunarodnih obveza, pa tako i iz paketa sukcesije. Toga se držimo i to je sve što mogu reći. Hrvatska igra pošteno, transparetno i očekujemo da se i drugi tako ponašaju. Bili smo strpljivi i bit ćemo strpljivi do kraja”, rekao je Milanović.

Milanović je, odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao da se Hrvatska zauzima za što skoriji početak pristupnih pregovora sa Srbijom.

“To ne govorim fraze radi, nego to zaista mislimo. To je hrvatski interes, mi smo susjedi, trebamo raditi, trgovati zarađivati i normalno komunicirati”, rekao je premijer.

Glavna tema

Odbio je komentirati kritike premijera Srbije Ivice Dačića da hrvatska Vlada izbjegava kontakte s njima.

“Ja nikoga javno ne optužujem, ne prozivam niti komentiram”, rekao je.

Čelnici EU-a započeli su u četvrtak popodne dvodnevni samit na kojem je glavna tema čvršće povezivanje eurozone, u prvom redu uspostava bankovne unije.

Izvor: Agencije