Makedonija mora platiti odštetu El-Masriju

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu proglasio je Makedoniju odgovornom za loše postupanje prema Khaledu El-Masriju, njemačkom građaninu libanskog porijekla.

Makedonske vlasti predale su ga 2003. agentima američke Centralne obavještajne agencije (CIA) zbog sumnje da je povezan sa Al-Kaidom.

Makedonija mu mora platiti odštetu od 60 hiljada eura, naredio je Sud.

Veliko vijeće Suda u Strazburu jednoglasno je presudilo da su prekršeni članovi 3, 5, 8 i 13 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Član 3 zabranjuje torturu i nehumano postupanje. El-Masri  je u Skoplju predat američkim agentima koji su ga tukli, mučili  i avionom odvezli u tajni zatvor u Afganistanu, zaključio je Sud.

Član 5 garantira pravo na slobodu i sigurnost. El-Masri je 23 dana prisilno držan u pritvoru u skopskom hotelu, a navedeno je i da vlasti nisu provele efikasnu istragu o tome.

Prekršen je i Član 8, odnosno poštivanje privatog i porodičnog života, kao i Član 13, čime je El-Masriju uskraćeno pravo na efikasan pravni lijek.

Američke vlasti nikada nisu podigle optužnicu protiv El-Masrija.

Bez mogućnosti žalbe

Kako je iz Skoplja izvijestila reporterka Al Jazeere Milka Smilevska, iz makedonskog Ministarstva pravde saopćeno je da čitaju presudu i da će započeti aktivnosti kako bi se presuda realizirala kako nalaže Sud.

Makedonija nema pravo na žalbu, a El-Masri je tužio Makedoniju i u građanskoj parnici u Krivičnom sudu u Skoplju.

Kako je kazala Smilevska, pravni argumenti u Strazburu izneseni su i u Skoplju.

Glavni pretres je odgođen nekoliko puta jer je El-Masri u zatvoru u Njemačkoj, gdje je osuđen na četiri godine zatvora zbog napada na gradonačelnika njemačkog grada Ulm.

El-Masrijev advokat u Skoplju Filip Medarski kazao je da prije zatočeništva u Skoplju i Afganistanu njegov klijent nije imao problema sa zakonom, te da je njegovo kasnije agresivno ponašanje direktno povezano s mučenjem kojem je bio podvrgnut u Afganistanu.

El-Masrijev slučaj datira iz vremena mandata bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Georgea Busha i tzv. američkog rata protiv terorizma.

U njegovom centru bio je El-Masri, nezaposleni njemački prodavač automobila, libanskog porijekla, koji je nekoliko mjeseci proživljavao pravu noćnu moru.

Uhapšen na godišnjem odmoru

Godine 2003, tokom njegovog godišnjeg odmora u makedoniji El-Masrija je policija uhapsila i ispitivala nekoliko sedmica, kazao je Medarski.

Nakon toga je predat agentima CIA-e. Kako je kazala istražiteljica za ljudska prava Clara Gutteridge, “izrezali su odjeću koju je imao na sebi, stavili mu pelenu na glavu i obukli kombinezon. Ubacili su ga u avion i drogirali. Zatim je prebačen u Afganistan.”

Tamo su ga, kako tvrdi, mjesecima tukli i ispitivali, prije nego što je prebačen u Albaniju, gdje je, usred noći, ostavljen pored puta.

Odatle je stavljen u avion za Njemačku. Konačno je bio slobodan, ali pun ožiljaka od onoga što je proživio.

El-Masri kaže da su ga Amerikanci neprestano ispitivali o povezanosti sa ekstremističkim grupama.

Kako je za Al Jazeeru kazao James Goldstone, advokat koji je zastupao El-Masrija u Strazburu, odluka je veoma važna, jer potvrđuje praktično sve što je njegov klijent tvrdio o onome što je preživio, dok se suočavao sa šutnjom makedonskih, njemačkih i američkih vlasti.

“Presuda dokazuje da je propatio nezakonito mučenje, zatvaranje i transfer bez sudskog procesa”, kazao je Goldstone.

‘Buđenje za Obaminu administraciju’

On je dodao da je to ujedno i najsveobuhvatnija osuda praksi koje je CIA koristila u tzv. ratu protiv terorizma.

“Ova osuda služi kao buđenje za Obaminu administarciju i sve države koje su sarađivale s američkom administracijom u mučenjima , da pokrenu ozbiljne istrage, da daju kompenzacije žrtvama i izvinu se za užasne greške”, kazao je Goldstone.

On je rekao kako očekuje da će u drugim procesima u kojima oštećeni navode da su mučeni sudovi biti vođeni presudom u slučaju El-Masri.

El-Masrijeve tužbe protiv SAD-a u sudovima u toj zemlji nisu bile uspješnje, jer su sudovi sistematski odbijali njegove zahtjeve, na osnovu doktrine o državnim tajnama.

Kako je pojasnio Goldstone, američki predsjednik Barack Obama pokušava napraviti novu definiciju državnih tajni, koja omogućava saslušavanje slučajeva poput El-Masrijevih a da pritom tajnost državnih procesa ne bude ugrožena.

“Presuda u Strazburu je prvi put da je neki sud saslušao njegov [El-Masrijev] slučaj i dokazao istinitost njegovih tvrdnji”, rekao je Goldstone.

Osim tužbe u Makedoniji, u procesu je i El-Masrijeva tužba protiv SAD-a na Komisiji za ljudska prava u toj zemlji.

Izvor: Al Jazeera