Jahjaga građanima sjevera: Kosovo je vaš dom

Predsjednica Kosova smatra da vlasti Srbije trebaju odustati od uplitanja u unutrašnja pitanja Kosova (AFP)

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga ocijenila je u srijedu da je dijalog s Beogradom najbolji način za normalizaciju odnosa, pozvala vlasti Srbije da uskrate podršku,  kako je kazala, ilegalnim i kriminalnim strukturama na sjeveru Kosova, a građanima sjevera poručila da je Kosovo njihova domovina.

U godišnjem obraćanju Parlamentu u Prištini, ona je istakla da će kosovske vlasti u opštinama na sjeveru uspostaviti “red i vladavinu zakona, rasformiranjem svih struktura vezanih s organiziranim kriminalom, ilegalnom trgovinom i korupcijom” i, kako je kazala, “vraćanjem povjerenja građana ovog dijela zemlje u institucije Republike Kosovo”, prenosi Tanjug.

Građanima sjevera Kosova Jahjaga se obratila i na srpskom jeziku:

“Pozivam građane srpske zajednice, posebno one u opštinama na sjeveru, da gledaju ka svojoj budućnosti zajedno sa svim drugim građanima Kosova. Vaša domovina je Kosovo, mjesto velikih aspiracija i mogućnosti. Vaša domovina je Kosovo, zemlja nade i zajedničkih odgovornosti. Hajde da je zajedno izgradimo za našu dobrobit, za sigurniju i bolju budućnost”, kazala je predsjednica Kosova.

Egoizam vlasti

Ona je pozvala rukovodstvo Srbije da “prestane s finansiranjem i podrškom ilegalnim i kriminalnim strukturama na sjeveru Kosova”, koje “kao taoca drže život običnih građana”.

“Zahtijevamo od vlasti Republike Srbije da odustanu od uplitanja u unutrašnja pitanja Republike Kosovo. Stabilnost Kosova, kao nezavisne i suverene države, jeste stabilnost za region i šire. Naši odnosi ne mogu držati kao taoca stabilnost Evrope i ne mogu ugroziti opći razvoj Zapadnog Balkana”, kazala je.

Život građana je, kako je rekla, važniji od egoizma vlasti.

Prema njenim riječima, normalizacija situacije na sjeveru Kosova omogućila bi izbore na sjeveru istovremeno s ostatkom Kosova – što bi srpskoj i drugim zajednicama pružilo mogućnost da biraju svoje legalne i legitimne predstavnike, a omogućilo bi brži ekonomski razvoj tri opštine na sjeveru Kosova i ujedno poboljšalo međuljudske odnose.

Jahjaga je Kosovo opisala kao faktor mira i stabilnosti u regionu, opredijeljeno za dobrosusjedske odnose sa svim državama.

‘Bilo kad i bilo gdje’

Kosovo je, kako je rekla, svjesno problema u odnosima sa Srbijom, pa je ušlo u dijalog – radi iznalaženja rješenja.

“Dijalog nije samo najbolje rješenje, ali je jedini način da Republika Srbija preuzima odgovornosti i provede međunarodne sporazume u odnosu na Kosovo. Dijalog je najbolji način za normalizaciju odnosa između dvije ravnopravne i suverene države, koji otvara put evropske integracije”, kazala je Jahjaga.

“Naša prošlost neće držati kao taoca budućnost i mi ćemo naći načina za rješavanje pitanja koja su nam ostala otvorena.”

Jahjaga je ponovila da bi se “sastala bilo kad i bilo gdje” s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, pošto vjeruje da sastanci između “ravnopravnih predstavnika Kosova i Srbije doprinose normalizaciji odnosa”.

“Problemi se sami po sebi ne rješavaju i ne rješavaju se nasiljem. Problemi u moderno vrijeme se rješavaju dijalogom, posebno tamo gdje je rat završen”, dodala je.

Izvor: Agencije


Povezane

Predstavnici Srba sa sjevera Kosova dobili su garancije Vlade Srbije da će svi njihovi zahtjevi koji se odnose na sporazum o integriranom upravljanju prijelazima biti ispunjeni, potvrđeno je nakon njihovog sastanka u Predsjedništvu Srbije sa državnim vrhom te zemlje. Odluka o obustavi prosvjeda i deblokadi gradnje integriranog prijelaza na Jarinju bit će donesena na sjednici […]

Published On 06 Dec 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO